дом Завет Областният управител участва в изложението на паднали рога от благороден елен във...

Областният управител участва в изложението на паднали рога от благороден елен във Воден

0
ДЯЛ

Областният управител на област Разград Владимир Димитров участва в Деветото издание на Прегледа на паднали рога от благороден елен, което се проведе в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ днес. На традиционното събитие на открито бяха представени паднали рога, добити в териториалните поделения от дванадесет държавни ловни стопанства и няколко дивечовъдни участъци от цялата страна. Събитието с всяка година става все по-масово.

„Тук сред нас се е събрал целия научен капацитет в страната в областта на ловното стопанство“, каза на откриването инж. Кирил Колев, който е директор на ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ от 2015 година.

Изложението дава представа за труда и грижите на ловни експерти, които се полагат за стопанисването на дивечовите запаси в страната. Всяка година така се проследява състоянието на дивечовите популации в страната – освен в Североизточна България, благородният елен се стопанисва целенасочено и в Стара планина и в Югоизточна България.

Директорът на СЦДП Иван Недков нарече благородния елен „най-харизматичното животно на Балканския полуостров“. Това са рогата на живи елени, които ще видим и догодина, каза още той и допълни, че най-красивите и силни екземпляри от този вид обитават нашата страна.

Домакините от ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ представиха най-голямата сбирка от паднали рога за сезон 2024 г. Паднали рога бяха изложени от ТП ДЛС „Дунав“-Русе , ТП ДЛС „Росица“, ТП ДГС „Сеслав“, ТП ДЛС „Каракуз“, ТП ДЛС „Черни Лом“, ТП ДЛС „Тервел“,ТП ДЛС „Несебър“, ТП ДЛС „Ропотамо“ , ТП ДГС „Граматиково“ и ТП ДЛС „Мазалат“, „Тунджа“. Освен стопанствата от държавните структури имаше представени паднали рога и от дивечовъдните участъци „Зли дол“, Буковец, Припека, Паметника – Бетера и Ловна дружина село Прелез.

Сред официалните гости на събитието бяха още Ректорът на Лесотехническия университет доц. Христо Михайлов, изпълнителният директор на Изп. Агенция по горите Стоян Тошев, Васил Василев – Председател на Съюза на ловците и риболовците.

Тази година в Прегледа на паднали рога от благороден елен участваха и експерти от Държавните горски предприятия, представители на научните среди, кметове на общини в района на ТП ДЛС „Воден-Ири Хисар“.

Деца от Детска градина „Първи юни“ в Исперих поздравиха участниците и гостите с музикална програма.