дом Новини В събота е традиционната акция „Бонбони за смет“

В събота е традиционната акция „Бонбони за смет“

0
ДЯЛ

Община Разград напомня, че в събота, 20 април, ще се проведе традиционната акция „Бонбони за смет“. Тя е насочена към най-малките жители на града.

Те ще имат възможност да покажат загрижеността си съм чистотата на родния град като почистят райони около жилищата си, местата за игра или други обществени площи и предадат събрания отпадък в обособени за това пунктове в три различни района на Разград. Срещу всяка торбичка с боклук децата ще получават торбичка с лакомства, както и талонче за участие в томбола с допълнителни награди, която ще се изтегли на 9 май.

Пунктовете за събиране на боклук и раздаване на лакомства са: в ЖК “Орел” до сградата на Община Разград; в градинката  до  хотел „Централ” и в градинката до обръщалото в Квартал “Абритус” /Водна централа/. Те ще отворят в 9,00 ч., докато има торбички с лакомства, осигурени от Община Разград са общо 300 торбички.

Акцията „Бонбони за смет“ е част от традиционната кампания за пролетно хигиенизиране на населените места в Община Разград. Тя се провежда ежегодно след края на зимния период и преди Великденските празници. Кампанията  включва организирани дни за почистване и хигиенизиране на териториите за обществено ползване в населените места с участието на граждани, фирми и обществени организации. Активно включилите се участници в кампанията се стимулират от Общинската администрация с връчване на материални награди.

Във връзка с това е издадена Заповед № 385 от 04.04.2024 г. на Кмета на Община Разград, съгласно която е определен периодът от 08.04.2024 г. до 21.04.2024 г. за пролетно хигиенизиране на населените места в община Разград. Със същата заповед на добре представилите се и с най-голям принос в хигиенизирането на населените места на територията на община Разград, са определени награди за първо, второ и трето място за всяка отделна категория „Населени места“, „Училища“, „Детски градини , „Организации и фирми“ и „Гражданско участие“, както следва:

– първо място – предметна награда на стойност до 300 лв.;

– второ място – предметна награда на стойност до 200 лв.;

– трето място – предметна награда на стойност до 100 лв.

След обявения период на кампанията за пролетно хигиенизиране на населените места, комисия от Община Разград ще извърши класиране на участниците в хигиенизирането по следните критерии:

  1. За „Населени места“:

– състояние на обществените озеленени площи;

– състояние на паркови, градински и детски съоръжения;

– чистота на уличните платна и прилежащите им площи;

– постоянно или временно завзети части от общинска земя, тротоари или зелени площи;

– състояние на обществените и общинските сгради и имоти.

  • За „Училища“ и „Детски градини“:

– състояние на вътрешните дворове и съоръженията в тях;

– чистота на прилежащите им улични платна и площи.

  • За „Организации и фирми“ и „Гражданско участие“:

– принос в почистването и облагородяването на териториите за обществено ползване, в това число изграждане на нови или възстановяване на съществуващи паркови и градински съоръжения с траен ефект.

Награждаването на класираните участници ще се извърши на 09.05.2024 г.

Община Разград ще осигури безплатни материали /найлонови чували и ръкавици/ и специализирана техника за транспортиране на отпадъци, събрани от териториите за обществено ползване в населените места – междублокови пространства, паркове, градини, сервитути на пътни артерии. Заявки за материали и техника се приемат в Община Разград тел: 084 /618 186.