дом Новини Изложба „Разградските законодатели /1879-1991 г/” ще гостува на Областна администрация

Изложба „Разградските законодатели /1879-1991 г/” ще гостува на Областна администрация

0
ДЯЛ

Областният управител Владимир Димитров бе сред официалните гости на откриването на изложба „Разградските законодатели /1879-1991 г/”. Тя бе експонирана в къщата музей „Анание Явашов“ вчера /16 април/ повод Деня на Конституцията и 145-годишнината от началото на парламентарния живот в България.

Изложбата представя историята на парламентаризма у нас от неговото начало – Учредителното събрание през 1879 година, което изработва и приема Търновската конституция на Княжество България и завършва със Седмото Велико народно събрание, което през 1991 година приема действащата и в момента Конституция на Република България.

На откриването на изложбата реч произнесе Стоян Димитров, който като депутат от Разградски многомандатен избирателен район в Седмото Велико народно събрание е участвал в приемането на действащата в момента Конституция.

В изложбата бяха представени разградските конституционалисти в седемте Велики народни събрания досега с биографии, снимки и документи, по които са работили.

Председателят на Окръжен съд – Разград Лазар Мичев също говори за миналото, като акцентира върху това, че тези хора и техните дела трябва да ги помним, и че „от нас не започва всичко и не свършва всичко“.

Изложбата ще остане в къщата-музей „Анание Явашов“ до 14 юни. Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова предложи на Областния управител Владимир Димитров, изложбата след това да гостува и на 7-ия етаж на Областна администрация, където има условия за нейното експониране и тя може още един месец да привлича заинтересовани по темата граждани или ученици. Владимир Димитров пое ангажимент това да се осъществи.

Сред официалните гости бяха още трима зам.-кметове на Разград – Зорница Евгениева, Хабибе Расим и Елка Неделчева.