дом Новини Областният управител участва във виртуална изложба на БТА „75 години НАТО и...

Областният управител участва във виртуална изложба на БТА „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“

0
ДЯЛ

Областният управител Владимир Димитров участва във виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, събитие, организирано от Българска телеграфна агенция.

Изложбата бе отрита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, както и от проф. Огнян Герджиков. След  официалното откриване, поканените да участват във всички пресклубове на БТА представители на всяка област, се включиха онлайн или на запис.

Гости на откриването на изложбата в пресклуба на БТА в Разград бяха Областният управител Владимир Димитров, зам.-кметът на Община Разград Зорница Евгениева и Митко Ханчев – журналист и главен редактор на в-к „Екип 7“. Те също направиха изказвания, посветени на 20 години от членството на България в НАТО.

„Това членство е резултат от 15-годишна дейност на няколко български политици и посланици, като всеки от тях е правил стъпка към окончателното присъединяване на 29 март 2004 година.Членството ни в НАТО е основен гарант за териториалната цялост, политическата независимост и сигурността на страната – това са основни стълбове, без които една държава не би могла да съществува“, каза в изказването си Владимир Димитров. Той припомни някои факти около създаването и историята на НАТО, както и основната цел, с която е създадена организацията – разрешаване на международни конфликти, в които са въвлечени страни по договора, чрез сътрудничество между тях.

Членуващите в алианса държави са 32, като на Балканския полуостров освен България са и Турция, Румъния, Хърватия, Гърция, Черна гора и Северна Македония.

Членството в алианса спомага България да изгради модерни отбранителни способности, за повече устойчивост и възможности за противодействие във важни направления като борбата с тероризма, с кибер заплахите, с хибридните опити за влияние от трети страни, за защита на критична инфраструктура.