дом Новини Жени ГЕРБ – Разград организираха поетична вечер на Благовещение с поетесата Павлина...

Жени ГЕРБ – Разград организираха поетична вечер на Благовещение с поетесата Павлина Стаменова

0
ДЯЛ

„България се нуждае от обич“ е един от приоритетите на Жени ГЕРБ, като под това мото бе и организираната на Благовещение поетична вечер с участието на поетесата от Разград Павлина Стаменова. Благата вест на този голям празник избрахме да са думи за обич, каза Елена Дочева, член на НИС Жени ГЕРБ, която откри вечерта. Павлина е емблема на женската поезия в Разград, точно затова е поканена, защото пише за любов и цялото й творчество е пропито с много обич и чувственост.

Представянето на поетесата направи Надежда Радославова, която цитира думи на Недялко Йорданов, който е редактор на една от книгите. „Павлина Стаменова е гордост не само за Разград, но и за цяла България“, пише той и я нарича поетеса от най-висок ранг. „Пише само тогава, когато стихотворението не може да не се напише“, добавя още той. Същото сподели и поетесата пред публиката, че в големи периоди не пише и после сякаш нещо „се изсипва“ и започва да твори с лекота. Павлина пише поезия само след нещо преживяно.

Денят 25 март, освен Благовещение, бе и последният понеделник от месец март, който от няколко години се отбелязва като Ден на европейските автори и в него се провеждат различни литературни четения. Днес е ден и на майката, каза Стаменова, която представи и стихове за майката.

Поетесата от Разград редуваше четене на стихотворения, с представяне на видеа на песни, писани по нейни текстове. Така публиката се наслади на изпълнения на Ваня Костова, Йорданка Христова и Веселин Маринов. Много обичани от българите песни са с текстове от стихотворения на поетесата Павлина Стаменова, нашата съгражданка. Това някак остава непопулярно и причината е нейната скромност, с която тя се отличава, въпреки богатото си творчество. Поезията й е наричана благодатна за писане на песни.

Жените от ГЕРБ – Разград купиха нейни стихосбирки и се снимаха с любимата поетеса, а тя развълнувана благодари за поканата.