дом Новини
  0
  ДЯЛ

  Кметът Добрин Добрев бе гост на отбелязването на Тодоровден в Осенец и Гецово

  Кметът на Община Разград Добрин Добрев бе гост на отбелязването на празника Тодоровден в две населени места в общината.

  В Осенец по инициатива на кметството бе възстановена местна традиция за този празник. Денят започна с отлужване на водосвет пред сградата на НЧ”Съгласие 1891” от отец Цоньо. Той благослови както жителите на населеното място, така и конете, които по-късно участваха в кушии край селото. В местността „Храсти” в надбягванията участваха коне и ездачи от Осенец и Балкански. Включи се и кметът на населеното място Пламен Павлов. Той връчи награда на победителя – един от най-младите участници 17-годишния Иван Христов с кон Вихър. По трасето се пуснаха и коне с каруци. След края на кушията конете и ездачите обиколиха селото, като спираха пред всеки дом, в който има именик, за да го поздравят, по местен обичай ездачите се даряват с кърпи.

  В Гецово празничното събитие се проведе на хиподрума и бе организирано от Клуба по конен спорт и коневъдство „Хезар”. В дисциплината „паркур” се пуснаха 6 коня от различни породи, а други 4 от чистокръвна английска порода участваха в надбягвания в две дистанции – 1000 и 1200 метра. За най-малките посетители на хиподрума бе осигурена възможност за разходка с пони или кон, като към тази атракция имаше много голям интерес. За по-възрастните посетители пък имаше бира-скара.

  Ръководството на Община Разград поздравява всички именици и всички, които се занимават с коневъдство с пожелания за здраве и благополучие.