дом Новини В ПГТС“Христо Смирненски“се провежда регионалното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на...

В ПГТС“Христо Смирненски“се провежда регионалното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“

0
ДЯЛ

Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри регионалното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ вчера. Домакин на надпреварата е ПГТС“Христо Смирненски“-Разград, в състезанието участват тричленни отбори от общо 11 училища от Североизточна България. Те са от: Разград, Русе, Добрич, Шумен, Силистра, Провадия, Велики Преслав, Дулово и силистренското село Средище.

В приветствието си към организатори и участници Кметът Добрин Добрев изтъкна значението на професиите, за които се подготвят младите хора в училището-домакин и сродните учебни заведения от региона. По думите му професиите, свързани със строителство,  автомонтьорство и шофьорство са били, са и винаги ще бъдат актуални и изключително модерни. Той поздрави участниците в състезанието, че са избрали да учат в такива училища и да се занимават с такъв тип отраслови професии, които са изключително важни и ключови и по отношение на развитието на транспортния сектор и на нарастващите темпове на строителство. „Вие трябва да сте наясно, че, учейки тази професии, имате много сериозна възможност да хванете бъдещето в ръцете си и то да е много добро за вас, защото ще имате професия, която е актуална, добре заплатена и смятам, че и изключително интересна“ – обърна се г-н Добрев към младите хора. Пред тях той заяви, че е горд с факта, че Разград създава традиции в провеждането на подобни състезания, като през последните няколко години това е втора такава инициатива. Кметът Добрин Добрев поздрави организаторите от ПГТС, че има сериозно представителство, както от институциите, така и от фирмите, които подкрепят инициативите в този сектор. Кметът Добрин Добрев приветства и представителите на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които са доайени в страната по отношение на изграждането на кадри за транспортния сектор. Г-н Добрев пожела успех на всички участници, но специално поздрави момчетата от отбора-домакин с пожелание състезателите да достигнат и надградят успехите на своя директор Димитричка Ангелова, която в своите ученически години има две призови места от този тип състезание – първа и втора позиция. Към единствената дама – участник в състезанието – девойка от ПГМ“Юрий Гагарин“ – Кметът Добрин Добрев също отправи специални пожелания – да постигне резултатите на най-изявената българска рали-състезателка трикратната европейска шампионка Екатерина Стратиева.

След официалното откриване на състезанието капитаните на отборите изтеглиха жребий за поредността, в която ще се явяват в различните етапи на състезанието.

Състезанието продължава и днес, има теоретични и практически етапи. Награждаването е насрочено за 16,00 ч. в събота, 23 март. Победителите ще представят региона на националния кръг на състезанието, което се организира от Министерството на образованието.

Сред официалните гости на откриването бе и председателят на Общински съвет-Разград Галина Георгиева, както и: главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, началникът на РУО-Разград Ангел Петков, директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, Чавдар Здравков – експерт в дирекция „Професионално образованиe и обучение“, представители на фирмите, с чиято подкрепа се организира състезанието – „Интеркарс“, „Кастрол“ и „Бош“.