дом Новини С шествие с националния флаг Областна администрация Разград отбеляза 3 март

С шествие с националния флаг Областна администрация Разград отбеляза 3 март

0
ДЯЛ

Стотици граждани се включиха в организираното днес от Областна администрация Разград шествие с националния флаг на България под надслов „Поклон, революционери!“, посветено на 3 март. Деветметровият трибагреник, ушит от възпитаници на Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“, имаха честта да носят ученици от разградски училища, които са имали високи постижения през учебната година в сферите на науката, изкуството и спорта. Шествието бе предвождано от Младежкия духов оркестър на Центъра за работа с деца в Разград.

Инициативата на Областна администрация е иновативна за град Разград и се организира за първи път. С нея Областна управа отдава почит на героите, загинали за свободата на България и отправя послание, че трябва да сме единни и да се гордеем, че сме българи. Тя бе включена в програмата на Община Разград на празничните изяви по случай 3 март. Участниците в инициативата – ученици, учители, представители на институции и граждани, се събраха пред паметника на Христо Ботев в Градския парк в Разград, където получиха знаменца от служители на Областна администрация. Областният управител Владимир Димитров и заместник областният управител Ивелина Игнатова поднесоха цветя пред монумента на поета – революционер и поведоха шествието към Основно училище „Васил Левски“ под звуците на тържествени маршове.Там церемонията беше тържествено посрещната от директора на училището Диана Първанова, учители, ученици и родители с рецитация на стихотворението „Аз съм българче“. Ивелина Игнатова изнесе кратка реч, с която запозна присъстващите с идеята на инициативата. Ръководството на Областна управа, представители на учебното заведение и граждани отдадоха почит на Апостола на свободата, с поднасяне на цветя пред паметника му в двора на училището.След това всички заедно продължиха шествието към площад „Възраждане“, където се включиха в общоградското честване, организирано от Община Разград по повод 3 март.По пътя си те бяха посрещани с аплодисменти от минувачите.Там знамето беше ситуирано пред Народно читалище „Развитие 1869“ и беше предоставена възможност на гражданите да се снимат пред него.Общоградското тържество започна с издигане на националния флаг от най-новия носител на званието „Почетен гражданин на Разград“ Петранка Дацкова Луканчевска, под звуците на химна на България в изпълнение на Савина Траянова, възпитаничка на Центъра за работа с деца.

След това Областният управител и неговият заместник се включиха в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница в памет на загиналите за Освобождението на България.

Тържеството завърши с голямо всенародно хоро, което се изви на площад „Възраждане“, като част от националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

Областна администрация благодари на Община Разград за оказаното съдействие при организацията на събитието.