дом Новини Областният управител представи идеята за включване на три кладенеца към водснабдяването на...

Областният управител представи идеята за включване на три кладенеца към водснабдяването на град Разград пред министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и зам.-министъра Петър Димитров

0
ДЯЛ

Областният управител Владимир Димитров с екипа си вчера късно вечерта проведе среща с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и зам-министъра Петър Димитров, които бяха дошли в Разград за участие в извънредна сесия на Общинския съвет. Повод за срещата бе необходимостта от съдействие за решаване обществения проблем с високата цена на водата в град Разград, а именно – да се включат допълнителни източници на вода във водопреносната мрежа, чиято експлоатация да бъде рентабилна.
Както вече информирахме, през миналата седмица възникна общо предложение за включване на три кладенеца, намиращи се на територията на „Рока Къмпани“ ООД. В срещата с министъра участваха и управителят на „Рока Къмпани“ ООД Росица Лалева и управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД Стоян Иванов. Тъй като времето не позволяваше оглед на място, Лалева показа на чертеж къде са кладенците и че има достатъчно площ около тях, за да се изградят необходимите санитарно-охранителни пояси.
Зам.-министърът Петър Димитров разясни етапите от цялостната процедура по регистрация и разрешителен режим за кладенците. Той предложи да се използват соларни панели, за захранване на помпите с електроенергия, за да се намалят разходите за електроенергия. Ще припомним, че доставянето на вода от кладенците в поречието на река Дунав, формира висока себестойност на водата, която разградчани плащат.
Управителят на „Водоснабдяване Дунав“ Стоян Иванов каза, че ще търси финансиране от всички възможни източници за изграждането на необходимите съоръжения и водопреносна мрежа, която да включи водата от кладенците до близките водопроводи.
Областният управител вече изпрати официално писмо до МОСВ с молба за максимално бързо придвижване на процедурата по получаване на разрешителен режим за водоползване на тези източници. Той заяви на срещата с министрите, че ще продължи да търси начини за овладяване на постоянното поскъпване на водата в Разград.