дом Завет Хабибе Расим: „Заедно и обединени за едно ново начало“

Хабибе Расим: „Заедно и обединени за едно ново начало“

0
ДЯЛ

Коя е Хабибе Расим, може ли да разкажете малко за себе си? 

Ще прозвучи скромно, но не обичам да говоря много за себе си, ще се представя накратко. Родена съм на 17 май 1983 г. в град Разград. Произхождам от средностатистическо семейство. От малка обичам да спортувам, занимавала съм се с лека атлетика, волейбол и карате. Завърших основното и средното си образование в родния си град. Специалността ми е „Администратор-документалист“. Притежавам бакалавърска степен по „Икономика“ и „Социални дейности“ и магистърска по „Право“ и „Финанси“. Завършила съм и продължавам да участвам в различни квалификационни курсове за повишаване на компетенциите си. Обичам да пътувам, да научавам и изпробвам нови неща, да контактувам с интересни хора и да опознавам различни култури. Имам богат опит в частния сектор, както и в държавната и общинска администрация. През целия си трудов стаж съм работила основно с граждани, винаги в тяхна подкрепа с отговорност и всеотдайност. Помагала съм им дори извън служебните си задължения, без да влагам някакви очаквания, но с лична удовлетвореност, и това могат да го потвърдят редица мои съграждани и колеги. 

През годините съм се занимавала с много и различни доброволчески каузи. Била съм председател на Сдружението на съдебните служители, основател и председател на Народно читалище „Делиорман 2014 г.“. Смея да твърдя, че моята слабост е културата. Тя е кауза, изпълнена със смисъл и душевна красота, която е мъдрост и пример как се обича и тачи, как се пази и гради – народ, език, държава. 

 

Кое Ви мотивира да приемете това предизвикателство – номинирането ви за кмет на Община Разград?

Започвам с това, че всеки един български гражданин има право, но и според мен е и необходимо да взема активно или пасивно участие в обществено политическия живот в своя Роден град, в своята мила Родина. Следвайки идеологията на почетния председател д-р Ахмед Доган, както и това, че Движение за права и свободи е единствената национално отговорна политическа партия, която се стреми да следва и разпространява ценностите и принципите на либерализма, с нови идеи, с млада амбициозна енергия, с ентусиазъм и с убеждението ми, че всички български граждани заслужават да имат достоен живот, активно се включих в обществено-политическия живот в Община Разград. В политиката съм от 2005г., тогава се присъединих към Младежко ДПС – Разград, което ми разкри нови хоризонти, даде ми възможност за нови запознанства и контакти, беше една много добра школа за развитието и изграждането ми като личност.  

През 2017 г. за първи път бях кандидат за народен представител от Движението за права и свободи. Това за мен беше голям успех и признание. 

По отношение на номинирането ми за кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници от ДПС в Община Разград, е не само сериозна и отговорна стъпка както в личен, така и в професионален план, но и гласувано доверие от колективното партийно ръководство на местно, общинско, областно и централно ниво на ДПС, за което им благодарих сърдечно. Признателна съм за дадената положителна оценка от великия български политик и визионер д-р Ахмед Доган и Централното ръководство на ДПС. Отговорно им заявих, че както до момента съм полагала усилия, така и за в бъдеще ще продължа да работя в полза на и за хората, за да оправдая гласуваното доверие. 

През целия си житейски път винаги съм проявявала гражданска активност. Смятам, че това е правилният начин да се постъпва – да се формира мнение и да се отстоява. За мен най-важните ценности са доверие, отговорност и чувство на справедливост. Упорита и непримирима личност съм, готова винаги да се пребори с трудностите. А самото ми участие в обществено-политическия и културния живот от региона ми даде тласък за желание и стремеж да работя за просперитета и развитието на Община Разград. От две години съм заместник-кмет с ресор „Хуманитарни дейности“, което обхваща социалните услуги, здравеопазването, образованието, спорт, Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център към него и др възложени от Кмета на Община Разград служебни задачи. Натрупах достатъчно опит, знания и умения за работа в екип и в сферата на местното самоуправление и местна администрация. В ежедневната си работа се срещам и комуникирам с десетки хора, които поставят проблеми и въпроси от различно естество и характер. Старая се всеки един жител да бъде изслушан, да му бъде обърнато внимание и съответно търся начин да се разреши всеки възникнал проблем. Като заместник-кмет приемен ден ми е всеки ден.  Работя съвестно и отговорно в подкрепа на своите съграждани. Заявявам, че приех номинацията за кандидат-кмет на Община Разград не като предизвикателство, а като призвание, не като кандидат за определен стол, а като кандидат за една обща свише мисия, за една обща кауза – работеща администрация в полза на хората и бизнеса.

 

Какви цели и задачи си поставяте като кандидат-кмет? 

Разград е красив град, с древна история, богато културно-историческо наследство и забележителности, зеленина, плодородни почви, и разбира се с трудолюбивото население. Израснах в Разград, познавам до болка проблемите на града и селата, познавам стратегиите, плановете, нормативната уредба. Имам визията, желанието и смелостта да положа нужните усилия за решаването им, както и за надграждане на постигнатото до момента. Разбира се няма да подхождам с твърдението, че знам всичко, а по-скоро съм задължена да разбирам и чувствам какво знаят, мислят и желаят нашите съграждани. 

Нека се съсредоточим върху политическия и експертен разговор за Разград. Ще ме попитате защо наблегнах и на политически, а то е, защото развитието на една община се подчинява на дългосрочни политики и визии. От 2019 г. приоритетите на Движението за права и свободи са – чисти храни, чист въздух, чиста вода, чиста зелена енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения, и в тяхната реализация. Днес това са приоритетите и на Европейския съюз. Това са и едни от моите основни приоритети за развитието на Община Разград, за които ще работя в предстоящия мандат 2023-2027г.. Основните стълбове на нашата политическа визия са да повишим качеството на живот на гражданите, да гарантираме безопасността на живота на хората, да предприемем безкомпромисни и ефективни мерки срещу екологичната криза, да бъдем общество на истинско благоденствие за бъдещите поколения с креативен и предприемачески технологичен дух. 

През последните две години в страната се проведоха пет парламентарни избора. Освен тях, пандемията от COVID-19, опустошителното земетресение в южната ни съседка Турция и Сирия, застрашаващата границите на страната ни война между два братски народа Русия и Украйна, всичко това рефлектира върху работата на всички общини, в това число и на Община Разград и респективно върху нас, жителите й. Инфлацията в България се покачи, доходите намаляха, бедността се увеличи, малките населени места се обезлюдиха. Най-важната цел в политическия ми живот е нашите съграждани да излязат от безизходицата, да им предоставим нови хоризонти. Тази борба ежедневно я полагах и като заместник-кмет, като продължих безотказно, не унивайки да бъда в услуга на жителите на Разград и общината. 

За мен всеки разградчанин е равнопоставен. Днес, повече от всякога е нужно да вярваме, че заедно и обединени, в името на нашия любим Разград, можем да преодолеем кризите и изпитанията. Заявявам, че по време на управлението си ще бъда готова да приемам напътствие с насока на работа от всички 64 527 мои съграждани. Община Разград не е само градът – тя включва и 21 прилежащи села. Изразявам готовността си честно и открито да работя за развитието на Разград и населените места от Общината. Ще лобирам пред институции, ще поставям местните проблеми на национално ниво, за да се търсят и намират решения. Конкретната политическа цел в новия Общински съвет ще бъде постигане на ДИАЛОГ за създаване на нужните механизми и инструкции за тяхното успешно и последователно прилагане в полза на жителите на Общината. Не трябва да позволим да се вадят политически дивиденти за сметка на наболелите проблеми, а е необходимо предварително да ги идентифицираме и да предприемем превантивни действия срещу потенциалните проблеми и заплахи, като преди да възникнат и доведат до ескалиране, ние да ги стопираме още в зародиш.  

 

Кои са основните проблеми в Общината, които трябва да бъдат решени?

Проблемите на Разград и Общината не са малко, те са от всякакво естество и ми е трудно да ги степенувам. Безспорно един от тях е свързан с чистия въздух. Темата за замърсяването на въздуха винаги е била актуална, откакто се помня. Но последните повишения на показателите на сероводород, отчетена от трите станции на Община Разград са силно притеснителни за нашето здравословно състояние, което води до редица респираторни заболявания. Важно за справянето с този проблем е дългосрочно регионално планиране. Ще засилим контрола за измерване на замърсяването на въздуха, при необходимост ще сигнализираме всички компетентни институции, но заедно ще търсим начини за справяне с този проблем. Лошият въздух не е само местен проблем, трябва да се мисли на държавно ниво какви мерки трябва да се вземат за подобрението на състоянието на страната, защото в противен случай е възможно да доведе до демографски дисбаланс.

Ще работим в подкрепа на бизнеса и в посока създаване на добри условия за привличане на нови инвестиции. Благодарение на развитието на местната икономика, можем да решим много проблеми, неглижирани през годините. Освен развитието на местната икономика и екологията, приоритет ще бъдат развитието на качествено общинско здравеопазване, подобряване на достъпността в града, развитието и подобряването на инфраструктурата. Ще вложим усилия в облагородяване на обществени територии – междублокови пространства във всеки един район, пешеходни и велоалеи, повече зелени площи за пречистване на въздуха, интерактивни площадки за спорт и игри за майки с деца и младежи. Ще полагаме повече усилия и за да привличаме младите медици, като се създадат добри притегателни условия, за специализация и реализация и в по-малките населени места. Ще им се предоставят възможности за наемане на жилища, настаняване на децата им в ясли, детските градини, училищата. Като ключов момент ще наблегнем и на по-честата профилактика и превенция на здравето на гражданите във всяка възраст, но особено в детската. Амбицията ми е да участваме по проекти за стартиране на общинска земеделска кооперация за собствено производство на плодове и зеленчуци, с цел доставяне на пресни и здравословни био продукти за децата и учениците на територията на Общината. Наболели са проблемите и в социалната сфера, породени от високия дял на застаряващото ни население, самотни възрастни, лица с трайни увреждания и лица в неравностойно положение, които имат нужда от пълно обхващане, според необходимостта, оценката на риска и потребността, както и нуждата от помощ в обслужване на социално-битовите им нужди. Според анализа на социално-икономическата ситуация е належащо е да предприемем действия по увеличаване на обема за брой лица потребители и дейности, като тези лица да бъдат своевременно включени в съответните услуги според техните потребности за назначаване на личен асистент, осигуряване на храна от домашен социален патронаж, обществени трапезарии и др. Всичко това ще бъде в полза на гражданите. Ще внесем предложение за прилагане на Правилник за отпускане на еднократно финансово стимулиране за новородено или осиновено дете. Ще наблегнем на Дигитализацията, за да облекчим и разширим административното обслужване, за да не прекарваме дълго време в общински институции за дадена услуга, като ще спестим време и средства на наши съграждани независимо на коя точка в страната или извън страната се намират, а и ускорено развиващия се динамичен свят това го изисква, за да сме в крак с технологиите. 

 Проблем имаме и с паркирането, тъй като при проектиране на градоустройството на Разград са планирани за многократно по-малко автомобили и плътност на застрояване. Поради това липсата на свободни места за паркиране затруднява гражданите, което води до това да паркират своите автомобили в свободни публични пространства – по тротоари и улични платна, върху зелени площи и др. Ще направим обстоен анализ и ще помислим за възможността за изграждане на монтажни паркинги на общински терени. Ще преразгледаме възможността за отмяна на сините зони в определени места на града, за да разрешим проблема с паркирането, като осигурим и безплатен престой в рамките на определен час, както и ще предложим други алтернативни решения.  

 С инвестиционни проекти ще възобновим всички улични осветления с най-съвременните технологии с цел добро осветление и негово ефективно управление, както и с цел спестяване на електроенергия. Ще полагаме усилия да достигнем до всяко едно кътче, където хората се чувстват забравени, до всеки млад и възрастен човек, имащ нужда от подкрепа. Имаме идеи да интегрираме културните институции в процесите на взимане на решения на местно ниво. Ще създадем условия за подкрепа на бизнеса и културния туризъм с цел Разградска община да бъде привлекателно място не само за туристическа дестинация, но и за бизнес, а това да доведе до необходимостта от създаване на нови работни места. Нужно е да има сработване между бизнес, граждани и Община, които да са ефективни във взаимодействието си. Разград има твърде неизползван потенциал за работа с активните граждани, като идеята ми е да планираме по-честа комуникация на Общината с гражданите чрез „Ден на отворени врати“, обсъждания и допитвания. Мъчно ми е единствено, че нашето общество е разделено и разединено, ние можем заедно да зададем посоката на развитие на нашия град, на нашето село и на цялата ни Община, да не позволяваме социалните и виртуални мрежи да диктуват дневния ред на Общината, като въпроса е да не чакаме кризите да дойдат и тогава да се обединяваме, а да променим нашата нагласа, за да можем да бъдем една сплотена общност, тъй като нашите проблеми не са виртуални, а са реални. Тогава нито един проблем няма да бъде подценяван, нито една задача няма да бъде заобиколена. През годините на своето развитие тук в Община Разград непрекъснато съм показвала ангажираността си към проблемите на Разград и ще продължавам да работя в тази насока. За мен следващият кмет трябва да бъде мост между институциите и гражданите, както и лост за подкрепа и подпомагане за решаването на проблемите на града и Общината.

 

Маринка Ангелова Терзиева и до днес си остава единствената жена, която е била начело на Разградска община. Тя е управлявала Разград два мандата – от 1962 до 1969 г. По време на нейното управление градът значително се е разширил и старите квартали са придобили европейски облик. През тези години Разград става зелената столица на Лудогорието в буквалния смисъл на думата. В днешно време жените, заемащи ръководни постове са често срещано явление, смятате ли, че Вие притежавате тези управленски качества да бъдете следваща жена кмет на Община Разград? 

Участието на жените в политическия живот е особено важен в контекста на повишаващото се недоверие в политическия елит и кризата на представителната демокрация. Възможно ли е наличието на повече жени на политическата сцена да върне доверието е въпрос, който би породил различни отговори. За мен полът, религията, етническата и политическата принадлежност на кмета на Община Разград са без значение. В днешно време всеки трудолюбив, постоянен в своите действия и постъпки, упорит и отговорен български гражданин с нужния образователен ценз, преодолявайки стъпало по стъпало може да достигне до даден ръководен пост, било то и кметския. Според мен обаче най-важното е да достигнеш до поста на Човечността. Смятам, че за да си добър управник е нужно да минеш през този изключително важен изпит за допустимост към управленския пост и след това идват другите качества. А аз смея да твърдя, че притежавам дипломата „Човечност“, която и г-жа Маринка Ангелова е притежавала. 

 

Много млади хора напускат града и търсят възможности за реализация в чужбина. Какво ще направите, за да ги задържите в Община Разград, с какви каузи ще ги ангажирате?

Младите хора са капитал и трябва да се грижим за него. Те са двигател на нашата икономика и бъдещето не само на нашия град, но и на нашата Родина. Имам амбицията да създаваме условия и благоприятна среда за развитие на бизнеса, за да задържим младите хора в родния им град. Ще търся и полагам усилия за разкриване на стажантски програми, откъдето да може да стартират своята професионална кариера, за да придобият опит и нужния стаж. Искам Разград да е най-добрият град за отглеждане на деца и младите хора да остават да живеят, мечтаят и да се развиват в него. Като човек, който непрекъснато общува и с млади хора смятам, че именно те носят силата и устрема да постигнат онова, което българският народ вече толкова години очаква от управленците – повече сигурност, достойни доходи, европейско образование и здравеопазване, нормална и сигурна среда за бизнеса. Децата и възрастните хора са също сред най-важната ми грижа. 

 

Каква предизборна кампания ще водите?

Позитивна и интензивна. Моята задача ще бъде да работим заедно с целия екип от кандидати за общински съветници. Очертава се една много добра и силна листа от експерти, номинирани за кандидат общински съветници, това са разпознаваеми лица, професионалисти в своята област, имаме представители на всички професии, доказали се специалисти, които ще отговарят на необходимото темпо на общинската администрация и на екипа на кмета. Предизборната кампания ще се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с избирателите. Ще проведем срещи с всеки съмишленик и съгражданин, за да им разкажем за нашите основни приоритети, за развитието и просперитета на Община Разград. Да ги уверим, че във всичките си действия ще се ръководим от интересите на гражданите и ще работим за тяхното благоденствие.  

 

Кои са посланията, които искате да стигнат до избирателите?

Аз съм млад човек, който е избрал да живее и работи в Община Разград. Не искам да отправям празни послания, но искам да уверя своите съграждани, че ще работя с отговорност и ще бъда близо до проблемите на всички, без да правя разлика между хората. Винаги ще бъда в подкрепа както на най-възрастния човек, така и на най-младия, ще работя рамо до рамо с обществото. Вярвам, че всички, независимо от нашите различия ще се обединим, ще продължим заедно пътя напред, ще работим всеотдайно градът и селата да се развиват, и да осигурим все по-добра среда за живот и по-добро бъдеще за всеки. Заедно ще търсим и намираме начини за решение на всички чувствителни проблеми, касаещи жителите на Община Разград. 

Взех благословията на моето семейство. Очаквам и благословията на всички мои съграждани, независимо в кое населено място живеят, независимо от политическото им мислене и минало, да ме подкрепят като кандидат за кмет и водач на листата на общински съветници, за да извървим заедно пътя на гражданското управление на Община Разград за едно ново начало. 

 

Интервю: ЛудогориеНЮЗ