дом Завет 14-годишен зад волана на лек автомобил хванаха пътни полицаи по време на...

14-годишен зад волана на лек автомобил хванаха пътни полицаи по време на линеен контрол

0
ДЯЛ

540 са общо засечените нарушения за седмица

Малолетен и неправоспособен тийнейджър от град Цар Калоян е установен да шофира по главен път. Пътните полицаи се натъкнали на случая около 15 часа на 31 октомври по време на изпълнявания от тях линеен контрол. След като отклонили от трафика и спрели колата „Опел Корса“, установили, че в нея 14-годишното момче вози свой 17-годишен приятел. Оказало се, че момчето взело ключовете за автомобила на баща си, извадило колата от гаража и потеглило. В хода на полицейската проверка е установено, че „Опел“-ът не е регистриран по надлежния ред и е с поставени русенски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство – „Опел Калибра“.

На 39-годишния родител от град Цар Калоян са съставени актове за това, че е допуснал неправоспособен да шофира колата му, както и за това, че синът му управлява превозно средство с прекратена регистрация.

540 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 24 до 30 октомври 2022 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 255 фиша и 66 акта. Девет от актовете са издадени на неправоспособни водачи. За нарушаване на правилата за движение по пътищата е санкциониран един велосипедист.

Установени са шестима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. 

Прекратени са регистрациите на 13 моторни превозни средства – в осем от случаите причината е неправоспособност на шофьорите, в други три – употребата на алкохол и в два – употребата на наркотични вещества. 

През посочената седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което един човек е загинал, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От началото на месец октомври до момента са проверени 4284 превозни средства и 5357 лица. Засечени са 792 нарушения на скоростните режими, връчени са 79 електронни фиша. За неправилно паркиране са глобени 20 водачи, други 14 са санкционирани за неправоспособност. През месеца са засечени 19 шофьора, седнали зад волана след употреба на алкохол. При десет от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Източник: Областна дирекция на МВР – Разград