дом Завет Стартира традиционната акция на полицията „Зима“

Стартира традиционната акция на полицията „Зима“

0
ДЯЛ

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за такива с пешеходци. Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци процентно се увеличава спрямо всички загинали при ПТП. През есенно – зимния период се увеличава рискът от възникване на злополуки и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствието на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с неизправни светлини, двуколесните превозни средства, малогабаритната селскостопанска техника и ПС с животинска тяга най-често са с липсващи или неефективни светлоотразителни елементи. Нараства и броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили, движещи се с износени или летни гуми на мокри, заснежени и заледени настилки. Затова от 1 ноември стартира традиционната акция на полицията „Зима“. Засилените проверки ще продължат до 30 ноември.

В рамките на акцията се провеждат следните кампании:

– от 01.11 до 10.11.22 год. кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди. ПС с животинска тяга, индивидуални електрически ПС и др.

– от 11.11 до 20.11.22 год. кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

– от 21.12 до 30.11.22 год. кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците.

По време на акцията ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП, като при необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Тази година Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП ще се отбележи на 20.11.22 год. 

От началото на 2022 г. до 28.10.2022 г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали 351 бр. ПТП, от които 98 тежки със 7 убити и 126 ранени лица. Това каза пред журналисти изпълняващият длъжността началник на сектор „Пътна полиция“ старши инспектор Неделчо Симеонов. За същия период на 2021 г. са възникнали 365 ПТП, от които 88  тежки с  6 убити и 106 ранени лица. Предвид изнесените данни се установява намаление на общия брой на ПТП, но увеличение на възникналите тежки ПТП с убити и ранени лица. От посочените ПТП за 2022 г. 10 са били с участието на пешеходци, при които са били леко ранени 9 лица и един е загинал. За посочения период на 2021 г. са възникнали 17 бр. ПТП с пешеходци, при които са били ранени 51 лица и двама са загинали . Вижда се, че в това отношение пътно-транспортната обстановка в Област Разград бележи подобрение. Не по този начин стоят нещата по отношение на друга уязвима група участници в движението, а именно велосипедистите. От началото на 2022 г. до 28.10.2022 г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали 4 бр. тежки ПТП с участието на велосипедисти с един загинал и 3 ранени лица. За същия период на 2021 г. са възникнали 2 такива ПТП с ранени две лица.

                За предходния период на зимния сезон /15.11.2021г. – 01.03.2022г./ на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 122 ПТП, от които 24 тежки с 3-ма загинали и 32 ранени лица. За периода на зимния сезон /15.11.2020г. – 01.03.2021г./ на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 135 ПТП, от които 28 тежки с 3-ма загинали и 28 ранени лица. След анализ на възникналите ПТП се установява, че през зимния сезон най-уязвимите участници в движението са пешеходците. За сезон 21/22г. са причинени общо 6 ПТП с участието на пешеходци, като един е загинал и 5 са били ранени. През сезон 20/21г. с участието на пешеходци са възникнали 8 бр. ПТП с един загинал и седем ранени лица. Тази тенденция се очертава за втора поредна година, въпреки че също така за втора поредна година се отчита намаление на предизвиканите ПТП с участието на пешеходци.

                      С цел превенция на безопасността на пешеходците от началото на годината  в ОДМВР – Разград са съставени 139 бр. глоби по фиш /114, 51, 5/на пешеходци. Най-често извършваните нарушения са внезапно навлизане на уличното платно и пресичане на нерегламентирани места. По-малко са констатираните случаи на неизползване на изградените тротоари от страна на пешеходците. За сравнение през 2021 г. констатираните нарушения, извършени от пешеходци са 172 бр., като се установява, че са намалели. В тази връзка основният апел към водачите на МПС и пешеходците е да бъдат внимателни именно през този сезон. Посочените категории участници в движението следва да спазват стриктно законовите разпоредби на чл.108 до 115 за пешеходците и от чл.116 до чл.122 за водачите на МПС. Като допълнителни препоръки за пешеходците може да бъде посочено, че при движение през тъмната част на денонощието и при намалена видимост следва да бъдат със светли връхни дрехи, така че да бъдат ясно забележими от водачите. При пресичане на уличните и пътните платна пешеходците следва да бъдат много внимателни, да не отвличат вниманието си с използване на мобилни устройства, слушалки и др. Същите следва да пресичат на пешеходни пътеки и на осветени участъци от пътното платно. 

            Използването на светлоотразителни жилетки от водачи на велосипеди е задължително при движение извън населени места.

            За водачите на МПС, като основна препоръка, преди начало на управление на автомобил, да почистват добре предните, страничните и панорамно стъкло на автомобила, така че да имат ясна видимост. Другите основни препоръки са следните:

1. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм

2. В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка

3. Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване 

4. Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност

5. Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна

6. Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени

7. Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай автомобила с буксирно въже

8. Не подценявай локвите и аквапланингите 

9. Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходи

10. При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112