дом Новини Заместник-кметът Добрин Добрев бе гост на възобновения събор на село Балкански

Заместник-кметът Добрин Добрев бе гост на възобновения събор на село Балкански

0
ДЯЛ

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бе сред официалните гости на възобновения събор на село Балкански. Празника на местните хора споделиха и общинските съветници от Общински съвет-Разград Огнян Обрешков и Наско Анастасов.

Съборът се проведе отново след 15-годишно прекъсване, като, както и в предходни периоди, бе избрана първата събота след храмовия празник на селото Димитровден. Организираха го Кметство Балкански и НЧ”Просвета 1884”.

Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на патрона на селото Христо Балкански(1894-1941 г.). Приветствие към жителите и гостите на селото отправи кметският наместник Десислав Досев, той връчи и грамота на 80-годишния Иван Митев, който със своите краеведски проучвания съхранява историческата памет на селото. В словото си кметският наместник припомни и имената на други жители на Балкански с принос в развитието и опазване на историята на селото.

Празникът на площада пред читалището включваше и музикална програма с участието на: оркестър от Русе, фолклорен ансамбъл „Цар Калоян” от Цар Калоян, както и изпълнения на народни песни от бабите от Балкански и от малката Микаела. На площада имаше и сергии с оригинални сувенири, произведени от майстори-занаятчии, а две кончета, впрегнати във файтон и пъстра каручка, правеха обиколки на централния площад и близките улици.

Както традицията повелява, организаторите бяха осигурили вкусна почерпка за всички присъстващи.