дом Завет Пожаро-тактическо учение тества координацията на силите от Единната спасителна система в Разград

Пожаро-тактическо учение тества координацията на силите от Единната спасителна система в Разград

0
ДЯЛ

Мащабно пожаро-тактическо учение на силите от Единната спасителна система се проведе в Разград на 27 октомври. Действията на РДПБЗН-Разград, ОДМВР-Разград, ЦСМП-Разград и сектор СОД при РДПБЗН-Русе бяха  насочени към ликвидиране на производствена авария с последващ пожар на територията на „ADM – Разград“ ЕАД. 

Според заложеното в плана за действие изходната ситуация е следната: На 27.10.2022 г. в 13:30 часа след завършване на товарни дейности /пълнене на автоцистерна/ на автопълначен пункт на цех „Етилов алкохол“ в ADM Разград при разкачане на тръбопровода се установява, че спирателният кран не е сработил и започва свободно изтичане на етилов спирт от тръбопровода, свързващ помпеното с пълначното. В опита си за бързо изтегляне на автоцистерната, водачът прави рязка маневра, при която цистерната се удря в металната конструкция на пълначния пункт. В следствие на удара се получават искри, които предизвикват запалване на вече разлетия етилов спирт. Същевременно се получава и пробив в цистерната. Водачът на автомобила и един работник получават изгаряния по откритите части на тялото. Налага се спешна евакуация и оказване на бърза медицинска помощ. 

Целта на практическото учение бе да се тества готовността за реакция и да се проиграе координацията на екипите от РДПБЗН-Разград на терен с други структури на МВР, както и с основните съставни части на ЕСС /Единната спасителна система/.

Източник: Пресцентър МВР – Разград