дом Новини Община Разград се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка...

Община Разград се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

0
ДЯЛ

Община Разград се включва в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“. 

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия в България се организира за втора поредна година по повод 29 октомври – Световният ден за борба с инсулта.

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България, много представители на българския бизнес и общини.

Чрез кампанията във фокуса на общественото внимание се поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен човек или предпазен от инвалидизация.

Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали. На територията на община Разград щендер с материали на кампанията от утре, 28 октомври, ще бъде позициониран в ДКЦ-1, а плакати и други рекламни материали ще могат да се видят и в още няколко здравни заведения и институции, сред които: МБАЛ“Св. Иван Рилски“; РЗИ-Разград; МЦ“Вита Медика“; „Ре Спиро Ултимед Хоспис“ към МЦ“Ре Спиро“ООД-Разград и други. От отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Разград предоставиха рекламни материали и на общопрактикуващите лекари в региона. Видеоклипът от кампанията е публикуван на Фейсбук страницата на Община Разград: Facebook.

Кампанията „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция при тяхното установяване.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, за да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват хората да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот – StrokeRiskometer – Apps on Google Play.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се регистрират годишно около 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.