дом Новини В две къщи музеи Разград отбелязва Деня на народните будители

В две къщи музеи Разград отбелязва Деня на народните будители

0
ДЯЛ

В две къщи музеи, посветени на културни дейци, прославили региона, Община Разград организира на 1 ноември събития за отбелязване на Деня на народните будители.

Традиционното поднасяне на венци и цветя ще е пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови пред едноименната къща музей от 10,30 ч. във вторник, 1 ноември. Събитието ще започне с поздрав от една от културните институции-символи на Разград – Капански ансамбъл. Пред къщата на двамата разградски възрожденци ще се проведе и ритуалът по връчване на Наградата на името на Никола Икономов. На заседанието на Общински съвет-Разград на 25 октомври бе прието предложението за дългогодишна народополезна дейност в сферата на духовността и опазване на родовата и селищната памет на село Островче призът да се връчи на Хриса Гамишева. Тя е дългогодишен общественик, секретар библиотекар на НЧ“Слънчев лъч-1902“-Островче, с богата обществено полезна дейност.

Второто празнично събитие в Деня на народните будители ще се случи в къща музей „Анание Явашов“ от 11,30 ч. Там ще бъде открит център по регионална история Разград към Регионален исторически музей-Разград, след което ще бъде представена и книгата на проф. Росица Ангелова „Историческото образование през Възраждането“.