дом Новини Седмият Международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ започна с откриване на...

Седмият Международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ започна с откриване на изложба „100 години Разградска филхармония“

0
ДЯЛ

С откриване на документална изложба „100 години Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ започна седмото издание на Международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Експозицията ще може да бъде видяна до края на конкурса на мултимедия във фоайето на зала „Филхармония“, тя е посветена на три годишнини: 160 години оркестрово дело в Разград, 100 години Симфоничен оркестър и 75 години Държавен Симфоничен оркестър. Снимките са подбрани от дългогодишния диригент на Разградската филхармония Красен Иванов, част от кадрите са от личния му архив, а други – предоставени от Държавния архив и от Регионалния исторически музей. Най-старата снимка е от 1889 г., тя е на един от първите оркестри в Разград с диригент и педагог Алексей Шульговский. На снимки можем да видим голяма част от диригентите и музикантите с принос в развитието на музикалното дело в Разград от различни периоди, сред тях: Максим Стоянов, Илия Бърнев, Георги Чимширов. Експозицията включва както кадри от репетиции, така и от концертния изяви, а също и снимки на програми и афиши, на 41 табла са събрани над 50 кадъра. Красен Иванов разказа, че за изложбата са търсени и снимки от музикални празници, организирани в Разград през годините – Музикалните дни „Димитър Ненов“, които са прераснали в конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“, фестивала „Разградска есен“, балканска среща на млади пианисти и други. 

Седмото издание на Международния конкурс „Димитър Ненов“ продължава до четвъртък, 27 октомври. То се организира от: Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” към Театрално-музикален център-Разград, Община Разград, Регионален исторически музей с къща-музей „Димитър Ненов” и Министерство на културата.

В конкурса участват 9 млади пианисти от България, Италия и Гърция, днес е първият тур от конкурса в зала „Филхармония“. Вторият тур е утре от 10,00 ч., а третият – в сряда, 26 октомври, също от 10,00 ч. 

Част от музикалното събитие е клавирен рецитал на Венета Нейнска, който започва на 26 октомври от 19,00 ч., след него ще бъде представен и музикално-документалният филм   „Димитър Ненов и измеренията на изяществото” с режисьор Ясен Харалампиев.

Галаконцертът на победителите в конкурса е на 27 октомври, четвъртък, в 19,00 ч. в зала „Филхармония”.

Участниците се оценяват от международно жури в състав: председател проф. Пламен  Джуров диригент и композитор и членове: проф. Агате Леймони – Гърция – преподавател и концертиращ артист, проф. Александър Василенко – преподавател, Гергана Несторова – концертиращ артист и преподавател, Калина Василева – диригент и директор на Симфониета – Шумен.

Билети за събитието могат да се закупят от касата на ТМЦ-Разград, а преди концертите в залата на Филхармонията, абонаментът за всички събития от конкурса е 16 лева.