дом Исперих Затруднения с доставката на три медикамента за лечение на пациенти с коронавирус...

Затруднения с доставката на три медикамента за лечение на пациенти с коронавирус в Исперихската болница

0
ДЯЛ

В болницата в град Исперих има затруднения при снабдяването с три медикамента, които се използват за лечение на пациенти диагностицирани с COVID-19 -антикоагуланта Фраксипарин и кортикостероидите Метилпреднизолон и Пулмикорт. Това става известно от отговора на министъра на здравеопазването Асена Сербезова на въпрос отправен от разградския народен представител и зам.-председател на ДПС Ахмед Ахмедов, относно натовареността на болничните заведения на територията на област Разград, осигуреност с медикаменти и консумативи да се посрещне очакваната COVID-19 вълна.

Към лечебните заведения за болнична помощ в област Разград регулярно се разпределят количества от Remdesivir, както и моноклоналните антитела Caserivimab Imdevimab и Regkirona, като се взима под внимание и наличната в информационната система COVID-19 информация за броя хоспитализирани пациенти с COVID-19, посочва още здравният министър в отговора си към депутата от ДПС без да предоставя допълнителна информация за това дали се предприемат мерки за снабдяване с липсващите лекарства, както и кога евентуално може да се очаква да се осъществят доставките на нужните медикаменти в болницата. 

Общо за областта от трите съществуващи многопрофилни болници за активно лечение в гр. Разград, гр. Кубрат и гр. Исперих средната използваемост на леглата към 17.01.2022 г. е 29,5 %, (39 % – 2,7%), а използваемостта на леглата за ковид болни в трите лечебни заведения е съответно 42,1 %, 53,2 % и 30 %.

Във връзка с поставения въпрос има ли предвидени средства за стимулиране на медицинските служители на първа линия, осъществяващи активна работа в условията на пандемия, министърът заявява, че по изискана и предоставена от РЗИ – Разград информация към момента и в трите болници на територията на област Разград тези средства са налични.