дом Завет Зачестяват отново опитите за телефонни измами

Зачестяват отново опитите за телефонни измами

0
ДЯЛ

ОДМВР-Разград предупреждава, че т.нар. „телефонни измамници” отново са се активизирали на територията на Разградска област. В последните дни са регистрирани четири опита за измами, за които потърпевшите са сигнализирали на тел.112. Схемата, която се прилага, е добре позната: започва с обаждане на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. Жертвите се избират на случаен принцип. Измамниците се представят за полицаи или прокурори, търсещи съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

След бума на измами през 2019 година, когато в Разградска област бяха извършени 19 такива, през 2020 година е регистрирана едва една. През 2021 година са извършени 7 измами, по четири от които има образувани следствени дела, тъй като бяха довършени на територията на Румъния.

За пореден път призоваваме гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого или по какъв повод!