дом Новини Народното събрание избра Кирил Петков за министър-председател

  Народното събрание избра Кирил Петков за министър-председател

  0
  ДЯЛ

  Народното събрание избра Кирил Петков за министър-председател на Република България. Депутатите одобриха предложената от него структура на Министерски съвет и избраха членовете на правителството.

  Кандидатурата на Кирил Петков за премиер подкрепиха 134 народни представители, а 104 бяха против.

  Новото правителството ще има петима вицепремиери. Асен Василев ще бъде заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите, Калина Константинова – заместник министър-председател по ефективно управление, Корнелия Нинова – заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрията, Гроздан Караджов – заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, Борислав Сандов – заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.


  Народното събрание избра Бойко Рашков за министър на вътрешните работи, Теодора Генчовска за министър на външните работи, Георги Гьоков за министър на труда и социалната политика, Стефан Янев за министър на отбраната, Надежда Йорданова за министър на правосъдието, Николай Денков за министър на образованието и науката. За министър на здравеопазването беше избрана Асена Сербезова, на културата – Атанас Атанасов, на земеделието – Иван Иванов, на транспорта и съобщенията – Николай Събев, на иновациите и растежа – Даниел Лорер, на електронното управление – Божидар Божанов, на енергетиката – Александър Николов, на туризма – Христо Проданов и на спорта – Радостин Василев.


  Новоизбраният Министерски съвет положи клетва пред Народното събрание, след което новият премиер пое поста от служебния министър-председател Стефан Янев.