дом Новини Турция връчи дипломатическа нота на България заради граничните проверки на границата

  Турция връчи дипломатическа нота на България заради граничните проверки на границата

  0
  ДЯЛ

  Турция е връчила на България дипломатическа нота заради гранични проверки на влизащи у нас автобуси, съобщи БНР.

  Действията на турската власт идват, след като през седмицата посланиците и двете страни бяха привиквани за обяснения заради напрежение покрай изборите. Засилените проверки на автобуси на пункта „Капитан Андреево“ започнаха още в петък вечерта. До момента информацията е за над 30 спрени рейса. Проверката на всеки от тях отнема часове, което на практика блокира трафика.

  Турски медии информират, че според чакащите на границата хора българските власти ги спират, за да не гласуват на президентските избори. Някои твърдят, че чакат на границата по 12 часа.

  Припомняме, че в четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има опити за намеса от страна на Турция в изборите у нас. По-късно техният посланик Айлин Секизкьок. бе привикан във Външно министерство. На дипломата бе заявено, че България очаква „турските институции категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в страната ни, по време на балотажа на изборите за президент“.

  Същата вечер пред турското посолство имаше протест. Сградата бе замеряна с ябълки и домати, бяха отправяни закани, обиди и заплахи. На следващия ден турската страна реагира и привика българския посланик Ангел Чолаков. Пред него Турция отхвърли обвиненията за намеса в изборите.