дом Завет ДПС за пореден път с мощна подкрепа и от Молдова, явява се...

ДПС за пореден път с мощна подкрепа и от Молдова, явява се първа политическа сила там

0
ДЯЛ

Движение за права и свободи (ДПС) спечели най-много гласове на предсрочни парламентарни избори при вота в чужбина, произвел се в неделя. Това сочат данните при обработени сто процента секционни протоколи.

Движението е събрало 87 740 или 39,23% от гласовете на парламентарните избори в чужбина, а кандидатът на ДПС за президент Мустафа Карадайъ води с 39,12% или 87 083 гласа.

Най-голямата изненада от вота зад граница безспорно са резултатите получени от Молдова, където ДПС спечели с най-голяма подкрепа пред опонентите си. Там водеща политическа сила и на преходните избори за народни представители през юли отново бе ДПС.

На вчерашния брифинг на партията, след приключване на заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че „Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор на президент, който най-много да се доближава до профила на държавен глава, очертан от движението по време на предизборната кампания.“

„Президентската институция има много важна роля в държавността“, допълни Карадайъ, който беше и кандидатът на ДПС за президент.

По думите му президентската институция трябва „да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те, да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото, да бъде лице на държавността, да бъде глас на национално обединяващите каузи“.

През последните няколко месеца ДПС неведнъж са обвинявали настоящия президент в това, че работи като разединител, не изпълнява ролята си на медиатор, и че спомага за нарушаване на законността при различни действия на назначеното от него служебното правителство.

На изборите за парламент на 14 ноември Движението за права и свободи постигна резултат от 13,00% или 340 997 действителни гласове и нареди на трето място. На трето място остана и кандидатпрезидентската двойка, издигната от ДПС с 11,57% или 309 681 гласа.