дом Новини Резултатите от изборите са ясни: ДПС е безспорният победител в Разградско

  Резултатите от изборите са ясни: ДПС е безспорният победител в Разградско

  0
  ДЯЛ

  Окончателните резултати при обработени 100% СИК протоколи в РИК – Разград вече са оповестени официално на сайта на Централната избирателна комисия. Безспорният победител в изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание на страната в област Разград е Движението за права и свободи (ДПС).

  За партията на президентския вот в Лудогорието подкрепа са дали 18 064 гласоподаватели или 44.27%. С 18 183 избиратели (44.41%) ДПС печели и парламентарния вот в областта за 47-ото Народно събрание на България. Движението за права и свободи печели и най-много гласове на проведените избори 2 в 1 в чужбина.

  Втори в изборната надпревара за президент и вицепрезидент на България в областта са Румен Радев и Илияна Йотова, подкрепени от 11 661 гласоподаватели, или 28.58% процента. Атанас Герджиков и досегашния държавен глава Румен Радев ще се борят за гласовете на българските граждани на балотаж в неделя, 21-ви ноември.

  Втора в подредбата за Народно събрание в Разградско е коалицията ГЕРБ-СДС със 17.61%. За коалицията са гласували 7 209 души. Трети в област Разград са от „Продължаваме промяната“ с 10.70 процента. Политическият проект е бил подкрепен от 4 379 избиратели. На четвърто място е „Демократична България“ с подкрепата на 2 942 човека, което се изчислява на 7.19 процента. На пето място е БСП със 6.59%, като за партията гласът са си дали общо 2 697 избиратели. Шеста се нарежда партията на Станислав Трифонов – ИТН с 5.71 процента, което представлява 2 338 гласа подкрепа.

  От 18-ти МИР – Разград ДПС ще излъчи двама народни представители за 47-ото НС и това ще са водачите на листата – Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ. От Разград коалицията ГЕРБ-СДС ще излъчи само един народен представител за новия парламент и това по всяка вероятност ще е бившият областен управител Гюнай Хюсмен, въпреки че водач на листата за коалицията в Разградско е „нежното острие“ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която в същото време е водач и на партийната листа в Русе. Депутатската банка в новия парламент за водача на „Продължаваме промяната“ от 18-ти Разградски избирателен район Марин Шишев обаче остава под въпрос.

  В национален план политическата формация, начело с Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме Промяната“, води на предсрочните парламентарни избори с 25.65%. Това сочат данните на ЦИК след обработката на 99,51% от протоколите.

  Коалицията ГЕРБ-СДС остава на второ място с 22.80%, а ДПС получава 12,92%. БСП е с 10.26% от гласовете. „Има такъв народ“ е на пета позиция с 9.52% от гласовете. Още две партии влизат в 47-ото Народно събрание – „Демократична България“ с 6.34% и „Възраждане“ с 4.86%.


  Останалите политически сдружения понастоящем не преминават четирипроцентния праг. Преброяването на гласовете продължава.