дом Исперих Задържаните в Исперих с над 50 кг. наркотици на стойност около 338 310...

Задържаните в Исперих с над 50 кг. наркотици на стойност около 338 310 лева остават в ареста

0
ДЯЛ

Разградският окръжен съд, в две съдебни заседания вчера, определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ на 60–годишния Дечо Ж. и 56-годишния Мухаррем А.

Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че на 11.11.2021 г. в гр. Исперих, в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително придобили и държали с цел разпространение високо рискови наркотични вещества – суха зелена тревиста маса с общо тегло 56,385 кг., реагиращо на марихуана, на стойност около 338 310 лева и 1,90 грама екстази на стойност около 20 лева.

Срещу Мухаррем А. е повдигнато и второ обвинение, че през лятото на 2021 г., в района на ГКПП Капитан Андреево, е влязъл през границата на Република България без разрешение на надлежните органи.

Съобразявайки становищата на страните и събраните до момента доказателства съдът прецени, че може да се направи обосновано предположение за съпричастността на двамата към повдигнатото обвинение.

Според съдебните състави, извършеното от двамата в съучастие престъпление по смисъла на закона е тежко умишлено, като деянието се отличава с изключително завишена опасност и нанася вреди на обществото.

Налице е опасност двамата да се укрият с цел да избегнат предвиденото наказание, а липсата на трудова ангажираност и обвързаност с мястото на пребиваване, също сочат че е налице риск да се укрият.

С цел да се обезпечи нормалния ход на разследването и наличието на изискуемите от закона кумулативни предпоставки, Разградският окръжен съд определи спрямо Дечо Ж. и Мухаррем А. мерки за неотклонение – „задържане под стража“.

Определенията могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд-Варна.