дом Завет Стартира акция „Зима“

Стартира акция „Зима“

0
ДЯЛ

Акцията се провежда в продължение на повече от 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“, и Българския Червен кръст.

През миналогодишната акция „Зима“ на територията на ОДМВР-Разград са възникнали общо 135 пътно-транспортни произшествия, от които 28 тежки с 3-ма загинали и 28 ранени. За същия период на сезон 19/20г. катастрофите са били 151, от които 32 тежки с двама загинали и 40 ранени. През зимния сезон най-уязвимите участници в движението са пешеходците. За сезон 20/21г. са причинени общо 8 пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, като един пешеходец е загинал, а 7 са били ранени. През сезон 19/20г. с участието на пешеходци са възникнали 13 произшествия с двама загинали и 11 ранени.

От началото на годината в ОДМВР – Разград са съставени 170 глоби по фиш на пешеходци. Най-често извършваните нарушения са внезапно навлизане на уличното платно и пресичане на нерегламентирани места. За сравнение през 2020г. констатираните нарушения, извършени от пешеходци, са 48. Задълженията на тези участници в движението са регламентирани в Закона за движение по пътищата от чл.108 до чл.115 за пешеходците и от чл.116 до чл.122 за водачите на превозни средства. Препоръка към пешеходците е да се движат със светли дрехи през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, така че да бъдат ясно забележими за водачите. При пресичане на пътните платна да не отвличат вниманието си с използване на мобилни устройства, слушалки и др., както и да пресичат на осветени участъци.

По време на акция „Зима“ се провеждат три кампании, които са със следните акценти:
От 1 до 10 ноември – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС /пътни превозни средства/ – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Контролът в тази десетдневка ще бъде насочен към движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години, велосипедисти без светлоотразителна жилетка и технически неизправни ППС без необходимото оборудване.
Втората кампания стартира от 11 и продължава до 20 ноември и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Контролната дейност на Пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.
В третата десетдневка на месец ноември (21 – 30 ноември) е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е с акцент към водачите на моторни превозни средства. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

От Пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва:

– да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

– да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;

– да се движат с изправни отоплителни и стъклопочистващи системи.