дом Новини Рекорден брой починали от COVID-19

  Рекорден брой починали от COVID-19

  0
  ДЯЛ

  За първи път от началото на пандемията България отчита 310 починали с COVID инфекция. Новите заразени са 6007, а направените изследвания – близо 50 000. Това означава, че процентът на положителните проби се запазва около 12 на сто.

  Излекуваните са 3009 души. Общо поставените дози от ваксините срещу вируса са малко над 14 500. Както всеки път, във вторник често се случва данните от почивните дни да се натрупват в системата.

  Натискът върху здравната система вече е изключително голям. 8030 са пациентите, настанени в COVID отделения у нас, като 669 от тях са в тежко състояние. Общо активните случаи на вируса у нас вече са над 100 000.

  Следващите две седмици ще бъдат критични, въпреки че до този момент здравната система се справя добре. Кризата не е само здравна, а национално бедствие. С тези думи здравният министър Стойчо Кацаров призова обществото за повече отговорност в следващите дни.

  „Можем да излезем от тази криза. Носете ги тия проклети маски. Следващите няколко седмици не излизайте, ако не е крайно необходимо. Дезинфектирайте, проветрявайте, стойте на дистанция и най важното нещо – ваксинирайте се. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани. Ситуацията е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици“, заяви министърът на здравеопазването на среща със здравни специалисти в МЗ.