дом Новини Ваксинираните и преболедувалите ученици няма да бъдат тествани

  Ваксинираните и преболедувалите ученици няма да бъдат тествани

  0
  ДЯЛ
  Service staff disinfecting hands of a girl in the classroom

  Преболедували и ваксинирани срещу COVID-19 ученици няма да бъдат тествани, за да влязат в училище, обяви министърът на образованието проф. Николай Денков. Те ще влизат с документ, доказващ това.

  По план на МЗ от следващата седмица трябва да бъдат върнати в клас 1.-4. клас включително, но след тестване на входа с щадящи тестове (при които например се изследва слюнката, а не се бърка в носа или устата на детето). Ако всичко стартира успешно, по-следващата седмица се връщат 5.-7. клас, посочи днес министърът на образованието.

  На въпрос може ли децата да се тестват вкъщи и да носят само резултата в училище отговорът му беше отрицателен. „Обмисляли сме възможността за тестване в домашна обстановка, но това ще подрине доверието, че нещата се случват за всички. Трябва да убедим родителите, че действително осигуряваме безопасна среда. Как ще ги убедим, ако всеки го прави вкъщи и те нямат доверие помежду си?“

  Тестването ще става в първия час в понеделник и четвъртък.

  То не означава, че маските в клас отпадат. Това няма да се случи, докато не падне и заболеваемостта до 100 на 100 хил. души население.