дом Новини КАРАДАЙЪ: ДА ПОКАЖЕМ НА СВЕТА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО СИ НАСЛЕДСТВО

  КАРАДАЙЪ: ДА ПОКАЖЕМ НА СВЕТА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО СИ НАСЛЕДСТВО

  0
  ДЯЛ

  Един от основните ни приоритети е да покажем на света богатото си културно-историческо наследство. Това заяви във Велики Преслав лидерът на ДПС и кандидат за президент на Р България Мустафа Карадайъ – съобщават от пресцентъра на партията.

  Лидерът на ДПС сподели, че това е каузата, за която ще работи заедно с кандидатът за вицепрезидент г-жа Искра Михайлова.

  Карадайъ разгледа музея на Велики Преслав, където негов гид стана д-р Александър Горчев, директор на музея в старата столица. Гордостта на Велики Преслав и на цяла България – Преславското златно съкровище бе гвоздеят на втората българска изложба в Лувъра. Българското културно наследство трябва да бъде достъпно за цяла Европа и целия свят, каза Карадайъ.

  Ден по-рано в Шумен кандидатът за вицепрезидент Искра Михайлова заяви във видеообръщение от Страсбург, че ще работи за това всеки един европеец да чувства за свое задължение да посети Плиска и Преслав, да се поклони пред руините една държавност, която е от първите в модерна Европа, да разбере културата на българина, да разбере откъде идва съвременна Европа, разглеждайки Мадарския конник.

  Но заедно с това модерният европеец трябва да прекрачи и прага на Томбул джамия, за да види красотата, силата, огромната амбиция и преплитането на културите в един от най-големите паметници на ислямската религия на територията на Балканския полуостров, подчерта тя.