дом Завет ДПС ОСЪДИ ОСТРО РЕПРЕСИИТЕ НА НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ СРЕЩУ СИМПАТИЗАНТИ НА ПАРТИЯТА В...

ДПС ОСЪДИ ОСТРО РЕПРЕСИИТЕ НА НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ СРЕЩУ СИМПАТИЗАНТИ НА ПАРТИЯТА В РАЗГРАДСКО

0
ДЯЛ

Движението за права и свободи входира жалба до Окръжната прокуратура в областния център – Разград. Тя бе внесена от заместник-председателя на ДПС г-н Ахмед Ахмедов и бе свързана с появили се многобройни сигнали за репресии от страна на служители от МВР към симпатизанти на ДПС и жители по населените места в Разградско. В сигнала до Темида кметове от общините в областта сигнализират, че от близо 10 дни униформени и цивилни полицаи са влизали неправомерно в домовете на хора с увреждания от селата в областта. Това са избиратели, които на последния вот за парламент на страната са упражнили законното си и конституционно право да гласуват с подвижни секции. Направи ли са го с решение на ТЕЛК, каквото е и изискването на Закона.

„Полицията, която ние наричаме народната милиция, влиза в домовете на хората, снемат им се подписи без обяснения, като се всява страх в хората, за да не могат да гласуват“, заяви Ахмедов. Той и кметове на общини от областта се срещнаха с новоназначения директор на ОДМВР-Разград, старши комисар Диян Минков.

По време на срещата Ахмед Ахмедов отправи питане относно действията на полицаите срещу хората и кое налага потъпкването на конституционните им права да продължава повече от седмица? Отговор от страна на институцията обаче нямаше, на което заместник-председателят на политическата сила заяви, че ДПС няма да остави нещата така и, че партията ще се жалва пред Европейският съд по правата на човека.

Преди това г-н Ахмедов направи изявление пред входа на Дирекцията на МВР и заяви, че след това веднага ще бъде подадена жалба в съда. И такава наистина беше депозирана в деловодството на прокуратурата в лудогорската столица.

„Няма да оставим тези действия срещу нас ненаказани, защото тези сигнали зачестиха в цялата страна. Болни и възрастни хора са карани да се движат, клякат и стават принудително, въпреки заболяванията си. Имаме сигнали и за други пострадали, на които пък са им претърсвани къщите и то без съдийско разрешение, каквото при необходимост изисква Закона“, категоричен бе Ахмедов. Той сподели още, че са постъпили сигнали и за хора, които са били карани да се събличат пред децата си.

„Готови сме да предизвикаме един сериозен граждански арест на хората, които превишават своите правомощия. Наели сме и адвокати от София, които ще посетят всички тормозени хора, на които са били нарушени честта и достойнството и то с цел сплашване. Нашите адвокати ще се борят за гражданските права на нашите хора“, каза зам.-председателят на ДПС.

„Разград не е само столица на Лудогорието или Делиормана. Разград е столица на демокрацията, защото съвременната демократична история дължим именно на майските събития от 1989 г., които се случиха в Лудогорието. Тогава ние дадохме много жертви. Някои наши братя и сестри тогава платиха с живота си, други със своята свобода в името на нашата чест. Ние тогава нямахме право да изповядваме нашата религия, нямахме право да говорим на майчин език, нямахме право да носим нашите имена, а 32 години след тези събития, отново сме изправени пред същите предизвикателства“, заяви Ахмед Ахмедов.

В заключение г-н Ахмедов се обърна към симпатизантите на ДПС с призив да не се страхуват и да гласуват, отстоявайки своите ценности и права.