дом Новини 20 млади пианисти от две държави участват в Осмия конкурс „Димитър Ненов“

20 млади пианисти от две държави участват в Осмия конкурс „Димитър Ненов“

0
ДЯЛ

20 млади пианисти от две държави са заявили участие в VIII-ия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“, който се организира от Община Разград, НЧ“Развитие 1869“ и къща-музей „Димитър Ненов“.

Конкурсът ще се проведе на 18 и 19 септември(събота и неделя) в Разград.

Откриването е насрочено за 10,00 ч. на 18 септември в двора на Етнографския музей в Разград, а конкурсната част, награждаването и гала-концертът ще са в залата на НЧ“Развитие 1869“. Събитието е съобразено с противоепидемичните мерки – и двата обекта са с по два входа, за да не се смесват потоците от хора, в читалищната зала са обозначени местата за сядане до допустимия брой според актуалната заповед на Министъра на здравеопазването. Награждаването ще е в неделя от 11,00 ч.

Участниците са разпределени в пет възрастови групи при индивидуалното участие и в две групи – при дуетите. Най-малките участници са първокласници, а най-големите – гимназисти. Индивидуалните участници са 17, дуетите – 3. Най-малките участници участват с творби по избор, но от втора възрастова група нагоре малките пианисти трябва да представят пред жури и публика произведения на патрона на конкурса – роденият в Разград композитор Димитър Ненов. 

Младите пианисти са от няколко български града с утвърдени музикални традиции, има и един чуждестранен участник – второкласник от руското селище в Ленинградска област Кузьмоловский.

Председател на журито е Евгени Желязков – преподавател в НУИ“Проф. Веселин Стоянов“-Русе, а членове: проф. Александър Василенко – ръководител катедра в НМА“Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател в НМУ“Любомир Пипков“-София и Боян Бъчваров – преподавател в НУИ“Димитър Христов“-Варна.