дом Новини Млада художничка представи първата си самостоятелна изложба в Разград

  Млада художничка представи първата си самостоятелна изложба в Разград

  0
  ДЯЛ

  Първата си самостоятелна изложба в България под мотото „Поглед към бъдещето“, представи в сряда в град Разград младата художничка Ганиме Дьонмез. 63 от нейните творби бяха изложени в лятната градина на Регионалната библиотека „Проф.Боян Пенев“ и се срещнаха с любители на изкуството в Лудогорската столица. Завладяващите живописни картини с ярки цветове, разделени на теми: младост, мъдрост, надежда и спокойствие, естественост на вселената и свобода, са свързани са с философиите на Аристотел, Кант и Хюм – споделя авторката, която рисува само от година и вече има 850 картини, като продължава да рисува, а картините й се продават с благотворителна цел.
   
  Под звуците на цигулката на Мила Иванова, гостите, сред които бе ръководството на ДПС в Разград, заедно с Областния председател Мехмед Салим, общинските кметове на Кубрат Алкин Неби, Цар Калоян – Дауд Аляовлу, Ариф Ахмед – заместник-кмет на Исперих, двамата заместник-кметове на Самуил – Сами Сами и Севим Рамаданова, общинските председатели на Разград Али Назмиев и на Кубрат Онур Зайкъров, които разгледаха впечатляващите произведения, докосвайки се до удивителното съчетание от багри и закупиха избрани творби в подкрепа на благородната кауза. На откриването на изложбата снощи присъстваха и роднините й от село Помен, Русенско, както и най-близката й приятелка от Разград Гюлчин Ахмедова.
   
  Младата художничка Ганиме Дьонмез отправи специални благодарности към Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за оказаната морална подкрепа в нейната реализация.
  Изложбата е подредена във фоайето на Регионалната библиотека и ще може да бъде достъпна до средата на септември.
   
  Ганиме споделя, че е благодарна, че нейните картини с ярките си цветове пораждат усмивки y хората и ще станат причина за преживяване на приятни мигове в тези нелеки месеци и може би години. Неслучайно избира първата й изложба да е в България, която за нея е любимата страна от детството, с която винаги ще има дълбока връзка.
  Младата дама е започнала да рисува преди 17 месеца, живеейки в Оксфорд. Споделя още, че причината е СOVID-19 и затвореното социално пространство. Създала е Интернет страница с нейните картини, изложени за продан с благотворителна цел. Ганиме е математичка, завършила е математическа гимназия в Хасково и част от висшето си образование получава в Софийския университет, специалност математика. Завършила е Американския университет в същата специалност в Истанбул.