дом Новини Присъда за семейство, отглеждало и разпространявало марихуана

Присъда за семейство, отглеждало и разпространявало марихуана

0
ДЯЛ

Окръжен съд – Разград одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Разград, обвиняемите Борис и Пламена Х. и техния защитник. С него съпрузите се признаха за виновни по две обвинения – за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и за пране на пари, придобити чрез престъпна дейност.

Наркооранжерията им за отглеждане на марихуана бе разбита при специализирана операция на екипи на ГД „Борба с организираната престъпност“ – Център Север, сектор Русе и на областната дирекция на МВР – Разград, която се проведе на 26 май под надзора на Окръжна прокуратура – Разград.

47-годишният мъж и 45-годишната му съпруга на неустановена дата от 2020 г. до 26.05.2021 г. в имот във вилна зона на Разград, в съучастие като съизвършители, в условията на продължавано престъпление, засели и отглеждали растения от рода на конопа с цел разпространение. Растителната маса след изсушаване е с нетно тегло 2 994 гр. на обща стойност 11 976 лева.

          Двамата в съучастие за периода от 2017 г. до 26.05.2021 г., в условията на продължавано престъпление са държали парична сума в размер на 2 600 лева, придобили поземлен имот със селскостопанска сграда във вилна зона на Разград и лек автомобил „БМВ 525 Д“.

За извършеното деяние по първото обвинение, Борис и Пламена Х. приеха да търпят наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, което да бъде отложено с три години изпитателен срок.

По второто обвинение и двамата приеха да изтърпят наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, което да бъде отложено с три години изпитателен срок.

Съдът им определи по едно общо наказание в размер на по-тежкото, а именно: една година „лишаване от свобода“, което да бъде отложено за изпитателен срок от три години.

В полза на държавата се отнемат придобитите чрез престъпна дейност: 2 600 лева, лек автомобил „БМВ 525 Д“ и поземлен имот във вилната зона заедно с построена в него селскостопанска сграда. В полза на държавата се отнемат и веществени доказателства като саксии, чували, туби, вентилатори, лампи, система за охлаждане и челни въздухопроводи.

Възпитателната работа по отношение на обвиняемите се възлага на ОД на МВР – Разград.

Определението на Окръжен съд–Разград, с което е одобрено споразумението за решаване на делото, е окончателно и не подлежи на обжалване.