дом Новини Областният щаб за борба с коронавируса прие мерки за активизиране на ваксинацията...

Областният щаб за борба с коронавируса прие мерки за активизиране на ваксинацията срещу COVID-19

0
ДЯЛ

Кмет с атрактивно предложение – дава по 2 дни отпуск на всеки имунизирал се

Областният щаб за борба с коронавируса прие пакет от мерки, с които да бъде активизиран и разширен процесът за ваксинация срещу  COVID-19. Заседанието води областният управител Иван Борисов, който е и председател на структурата.

  Щабът прие предложението на Борисов РЗИ-Разград да направи и отпечата информационни брошури, които да бъдат разпространени масово чрез кметовете и институциите, които работят с повече хора. Брошурите вероятно ще бъдат готови до седмица.   

 

    Другите приети мерки за активизиране на кампанията за имунизация са следните:

  1.Всички държавни и общински фирми да изготвят списъци на желаещите да се ваксинират плюс техните семейства.

2. Директорът на  РДСП да проведе срещи с ръководителите на социалните институции в областта с оглед имунизиране на персонала, обслужващ потребителите на услуги, включително и членове на семействата им и останали не имунизирани потребители.

3. РУО – да проведе срещи с всички директори на училища и детски заведения с цел имунизиране на работещите в тях и членове на семействата.

4. БЧК – да извърши проучване на социално слаби и  трудноподвижни хора, които подпомага с цел извършване на имунизации от мобилен екип.

5. Кметовете на общини да уведомят всички фирми, намиращи се на територията на съответната община за възможностите за имунизация.

6. Здравните медиатори да обходят рисковите контингенти и да съставят списъци на желаещите да се имунизират. 

7. Да бъдат проучени възможностите по предварително изготвени списъци мобилни екипи да извършват ваксинация по селата в общината

8. РЗИ – Разград да организира и обезпечи дейността по извършване на имунизациите.

    На заседанието бе отчетено, че областта изостава в извършване на имунизацията срещу опасната болест. Въпреки поредицата от действия, предприети от РЗИ-Разград, е регистриран спад на интереса към ваксинацията. От старта на кампанията в края на декември миналата година досега са поставени общо 18 090 ваксини, което покрива 16,47 % от населението, съобщи директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева. Средно за страната този показател е 19,75 на 100. От общо поставените 18 019 ваксини, 17 017 или 94,07 %, са на хора с адресна регистрация в областта, а на 1 073 или 5,93%, са на лица извън областта. Градското население е много по-активно и информирано, показва статистиката. От общо поставените ваксини 66,34% се падат на хората в градовете и само 33,64% на живеещите в селата. С най–висок относителен дял спрямо населението е община Разград с 19,15 %, а с най- нисък дял е община Лозница – 9,77 %  

 Тревожно е, че в Разградско е нисък броят и на прекаралите болестта, които имат изграден имунитет. От началото на пандемията с COVID-19 са диагностицирани 18 208 души, което е едва 3,44 % от населението. Средно за страната този показател е 6,5 на 100. 

  Нестандартен подход за решаване на проблема инициира кметът на община Лозница Севгин Шукри. Той обяви, че ще даде по два дни платен отпуск на всеки свой служител, който се имунизира срещу опасната болест.

  Пред щаба директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева описа актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 в региона. Според нея заболеваемостта за период от 14 дни е 33 на 100 000 души население. Това поставя областта в жълтата зона, но този показател е най-ниският в страната. „Към днешна дата заболеваемостта е 10 на 100 000 души население, което означава, че ако тенденцията се запази, след две седмици вече ще попадаме в зелената зона“, поясни директорът на РЗИ. Д-р Генева подчерта, че точно сега е най-подходящият момент хората да се имунизират, защото са здрави, а и ще има време до есента тялото да изгради силна защита срещу вируса. Тя припомни, че са налични сериозни количества от всички разрешени за употреба у нас ваксини. Хората в Лудогорието предпочитали препаратите от типа РНК. На такива са се спрели около 70 на 100 от преминалите манипулацията.