дом Новини Хабибе Расим: ДПС ме научи на още по-голяма дисциплина и отговорност

  Хабибе Расим: ДПС ме научи на още по-голяма дисциплина и отговорност

  0
  ДЯЛ

  „Рестарт на Държавността“ и „Път на младите“ се чу ясно и категорично на десетата конференция на политическа партия ДПС   през месец декември в края на миналата година. Стартиралата предизборна кампания за парламентарни избори април 2021 година за 45-то Народно събрание убедително потвърди това. В листите до утвърдените и сериозни имена (водачи на листи по региони) на Движението място намериха много нови лица –   енергични, образовани и способни  млади хора. Друг съществен знак, не остана незабелязан. Движението в своята изборна история винаги е показвало почит и уважение към жените и така в листите се откроиха имена на жени, доказали се в различни сфери на обществения живот в регионите, от които бяха издигнати. В Разградската листа място намериха две дами от областта – Хабибе Расим и Севим Рамадан.

  Малко след старта на предизборната кампания се състоя нашият разговор с Хабибе Расим, юрист по образование и председател на читалище „Делиорман“ в Разград.

  Госпожо Расим, какви обществено-политически ценности изповядвате?

   Политиката е дейност, посредством която хората се обединяват, независимо от техните различия, формират, съблюдават и променят общи правила на поведение, но в крайна сметка става дума за обществена дейност,  с цел добруване на обществото и желание за достоен живот, като всеки човек може да я възприема по различен начин.  За мен най-важните ценности са доверие, отговорност и  чувство на справедливост.  По природа съм доста упорита и непримирима личност, която винаги е готова да се пребори с трудностите. А самото ми участие в обществено-политическия и културния живот в региона ми даде тласък за желание и стремеж за просперитет.  От 2005г. съм в Младежко ДПС-Разград и ето, че днес съм кандидат-народен представител от листата на Движението и то на избираемо място. Това за мен е една сериозна и отговорна стъпка както в личен, така и в професионален план.  Следвайки идеологията на почетния председател д-р Ахмед Доган, както и това, че Движение за права и свободи е либерална политическа партия, която се стреми да следва и разпространява ценностите и принципите на либералната идея, се включих активно в обществено-политическия живот и убеждението ми е, че всички български граждани заслужават да имат достоен живот в нашата Родина.  Като представител на женския пол и на младежта смятам, че всеки един от нас следва да взема участие в обществено-политическия и културен живот като свой дълг към Отечеството ни.

  С какви амбиции заставате пред избирателя и какво искате да му внушите?

  През тези трудни дни и месеци, през които се борим с този коварен вирус, наречен Ковид, пожелавам здраве на всички и особено на лекарите, които ежедневно излагат живота си  в риск, нека отворим по-широко прозореца на нашия разум, милосърдие, воля и човещина, за да бъдем здравото сърце на безсърдечния свят!  Искам да живеем в страна със сигурно здравеопазване и адекватно на новите реалности образование, като се повишава непрекъснато  ролята на държавата в регулиране на процесите и ресурсите на държавния апарат за по-достъпни и по-ефективни работещи институции. Смятам, че заедно ще успеем да се преборим с предизвикателствата на времето, като ние сами трябва да сме убедени, че можем да бъдем архитекти на собственото си бъдеще, но само с противопоставяне към омраза и нарастващата агресия,  обединени в усилията за по-доброто утре.

  В случай, че сте избрана в състава на 45-то Народно събрание, за какво ще използвате трибуната? Кои ще са Вашите конкретни политически цели?

  Конкретната политическа цел ще бъде постигане на ДИАЛОГ, прилагане на Програмата за ускорено икономическо развитие на страната за да заема България своето достойно място в Обединена Европа.

  Политиката е трудна и сложна материя. За съжаление обаче, битува разбирането, че тя е лесен трамплин за уреждане на лични и бизнес интереси. Какъв трябва да бъде един народен представител?

   Да бъде честен и с висок морал. Да се отличава с житейска и политическа зрялост, както и  да спазва, и  ръководи от Конституцията и законите на Република България в интерес на държавата и нейните граждани.  Да представлява достойно своя избирателен район и да работи за надграждането на пътна инфраструктура, поддържане и обогатяване на културния живот и др.

  Какво ще чува от Вас избирателя по време на изборната кампания?

  От 5 години Движението за права и свободи има разработена Програма за ускорено икономическо развитие, основано на зелена икономика, водородна енергетика, дигитализация, високи технологии, както и включване на свободните и активни граждани в процеса на вземане на решения и контрола върху изпълнението им. Тази програма днес е и програма на Европейския съюз – Зеления пакт.

  Какво да очакват избирателите от Лудогорието от Вас?

  Жителите на Лудогорието могат да очакват моята пълна и безрезервна подкрепа за решаване на техните проблеми. В настоящата предизборна кампания, в качеството си на кандидат-народен представител подписах декларация към Националната мрежа за децата, че ще бъда в подкрепа на програмите и мерките за развитие на подрастващите поколения- децата.

  В свободното Ви време място има за…

   Спорт, култура и семейство…

  Любимият Ви израз..

  АЗ МОГА!

  Дефицита на човечност се превръща в един все по-сериозен социален проблем.  Какъв е Вашият прочит за това?

  Ценности и политика – идейна общност, която в по-нови времена сякаш е несъобразена с времето. Намираме се на кръстопът. Сега трябва да погледнем назад, да научим уроците от миналото и да си припомним целта на Ренесанса: „Връщане към природата и наново осъзнаване на нашата човешка природа.“  Изправени сме пред редица предизвикателства като изграждане на общество, в което хората са свободни и имат достойно качество на живот в материално, културно и социално отношение, както и това, че живеем в противоречиво време, в постиндустриално общество, в информационно общество, в ерата на глобализацията, на технологичния прогрес и т.н. Но същевременно животът ни е изпълнен със сътресения и страх от неизвестно бъдеще, било то от болести, породени от вируси, било от неадекватно управление, породено от нездравословни решения и поведения на властимащите.  Имаме нужда от добро управление, за да бъде България предпочитана държава за инвестиции и за да се върнат от чужбина младите хора.

  ДПС не е само политическа формация. Тя е начин на мислене и какво още за Вас?

              Движението за права и свободи ме научи на дисциплина и отговорност. Благодарение на ДПС през годините минах школата на знанието и успеха, който бе нелек, с трудности, с борбеност и упоритост.  ДПС е национално-отговорна партия, която се бори за равноправие, суверенитет на страната, като дава хоризонт на младите хора в Република България да се развиват и реализират идеите си.

  Д-р Надие Карагьозова-Нади

  Снимки: личен архив Х. Расим