дом Новини Потвърдиха ареста на 38-годишния мъж от Лъвино, застрелял съсед пред дома си

  Потвърдиха ареста на 38-годишния мъж от Лъвино, застрелял съсед пред дома си

  0
  ДЯЛ

  Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Разград, с което под стража е бил задържан И. А. 38-годишният мъж е обвиняем за това, че е застрелял от упор свой съсед. Престъплението било извършено в исперихското село Лъвино на 5 срещу 6 февруари с пневматична пушка. Оръжието е законно притежавано и регистрирано.

  Прокуратурата счита, че предвиденото наказание за това тежко деяние предполага наличие на реална опасност от извършване на престъпление и от укриване на обвиняемия. Освен това той е безработен, не е семеен, има съмнения за психичното му здраве, което предстои да бъде подложено на експертна оценка.

  Защитата на обвиняемия изтъкна, че инцидентът е станал в дворното място, в заградена част от дома на обвиняемия. Той произвел предупредителен изстрел във въздуха. След като пострадалият и придружаващият го вместо да се оттеглят, влезли навътре, Илхан възприел това като нападение. Преди време неизвестни лица проникнали в имота и му нанесли побой. Именно това го принудило да се снабди с оръжие и да постави охранителни камери.

  Съставът на Апелативния съд сподели мотивите на първата инстанция и прецени, че за настоящия етап от разследването определената най-тежка мярка за неотклонение е законосъобразна. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към деянието. Съдът приема, че Илхан А. не е осъждан и няма негативни данни за личността му. Но тъй като е привлечен за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода за срок от над 10 години, законът извежда наличие на реална опасност от извършване на престъпление и укриване. От досега събраните материали по делото не може да се направи извод, че обвиняемият е действал при неизбежна отбрана.

  С тези съображения, Варненският апелативен съд не намери основания да измени определения от Разградския окръжен съд арест спрямо обвиняемият за убийство И. А. Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване.