дом Исперих Постоянен арест за мъж ограбил 80-годишен исперихчанин

Постоянен арест за мъж ограбил 80-годишен исперихчанин

0
ДЯЛ

Окръжен съд Разград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 35-годишния Ралин А., обвиняем по досъдебно производство за грабеж.

Според обвинението, на 14.02.2021 г., в Исперих, при условията на опасен рецидив, той е отнел 260 лева от 80-годишен мъж, с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Пред съда представителят на прокуратурата пледира, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив и се характеризира с повишена обществена опасност с оглед на това, че пострадалият е възрастно лице.

Защитата на Ралин А. поиска по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“. Пред съда бе изтъкнато, че обвиняемият никога не е правил опити за укриване предвид угрозата от наказателна репресия.

Съдебният състав, след като разгледа всички събраните до момента материали по делото – свидетелски показания, писмени доказателства и обясненията на обвиняемия, счете че е налице обоснованото предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението, за което е обвинен.

Съдът прецени, че е налице реална опасност лицето да се укрие, предвид факта, че Ралин е осъждан 15 пъти и само 3 месеца и половина след последното му освобождаване от затвора е извършил деянието, предмет на настоящото досъдебно производство. За това престъпление НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Заради тежестта на обвинението и обществената опасност на деянието, вероятността 35-годишният мъж да извърши престъпление също е реална. Той не е семеен, не притежава недвижими имоти, МПС, не работи, няма доходи. Лесно може да се предположи, че няма средства да се издържа и от тук следва опасността да извърши ново престъпление.

Поради посочените доводи, Разградският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ралин А.