дом Новини Мерките остават затегнати, засега компромис ще има единствено за учениците

  Мерките остават затегнати, засега компромис ще има единствено за учениците

  0
  ДЯЛ

  Мерките срещу COVID-19 у нас остават затегнати, като към момента властта ще пусне обратно на училище само големите ученици от 5 до 12 клас, стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб, във връзка с разпространението на COVID-19 и противоепидемичните мерки.

  „След 31 януари ще вземем решение освен учениците, кое друго можем да отворим и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки, които се прилагат, веднага кривата тръгва надолу.“, заяви премиерът Бойко Борисов, като отбеляза, че е бил информиран подробно относно новия щам на вируса и спрямо това е било преценено, че ситуацията ще се следи внимателно до 31 януари.

  Относно ресторантьорите премиерът посочи, че да протестират – е тяхно право, но правело впечатление, че от 30 000 заети, едва около 6 300 са подали заявления за подпомагане от държавата.

  Премиерът не коментира, че ще бъде проблем ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи.

  „Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици“, отчете той.

  Борисов уточни, че първо ще се отхлабят мерките за учениците и ако това не доведе до нов ръст, предвид новия щам, ще се мисли вече за отхлабване на други мерки.