дом Новини Искат удължаване на епидемичната обстановка с още 3 месеца

  Искат удължаване на епидемичната обстановка с още 3 месеца

  0
  ДЯЛ

  Здравният министър Костадин Ангелов предлага удължаване на епидемичната обстановка с 3 месеца. Това съобщи той пред депутатите от здравната комисия, която го изслушва. 

  Това, което възнамеряваме да предложим, свързано с удължаване, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с 3 месеца, каза министърът пред депутатите. Действащата извънредна епидемична обстановка е със срок зо 31 януари. Той може да бъде удължаван с решение на Министерския съвет, гласи законът. А удължаването й е единственият законов начин, чрез който налагането на мерки със заповеди на министъра може да продължи.

  Днес стана ясно още, че учениците от V до XII клас се връщат училище, но за разхлабване на другите мерки ще се мисли допълнително. 


  Междувременно собствениците на заведения обявиха протест на 27 януари от 12 часа пред Министерския съвет.

  Това обявиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, след като по-рано лично премиерът Бойко Борисов обяви, че засега няма да бъде обявено отварянето на ресторанти, кафенета и т. н., а ще се чака, за да се проследи каква ще е епидемиологичната обстановка до края на месеца.