дом Новини Електронен сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 в здравното досие

  Електронен сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 в здравното досие

  0
  ДЯЛ

  От днес е достъпен електроннният здравен сертификат за ваксиниране срещу COVID-19. Документът, както и функционалността на електронното здравно досие бяха представени от здравния министър Костадин Ангелов и директора на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов. Сертификатът за ваксинация срещу ковид-19 ще може да бъде получен след поставяне на втората доза от ваксината, от случващия месец чрез джипито.

  В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на пациента са изписани на кирилица и на латиница. Има още код, партиден номер на ваксината и в коя държава е поставена. Сертификатът разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

  Всеки български гражданин, който има електронен подпис, ще може още днес да влезе и да разгледа досието си в системата. Сертификатът има QR код. При снимка на кода с телефон, в системата HIS.bg може да се провери достоверността на сертификата. Има няколко нива на сигурност, които я гарантират.

  Достъпът до пациентското досие става само с квалифициран електронен подпис, какъвто е задължен да има всеки личен лекар.
  „Това, което е важно е, че електронният сертификат вече е факт. Всеки български гражданин може да получат такъв по два пътя. Единият е чрез електронен подпис. Около 200 хил. души в България имат такъв. Останалите ще могат да го получат разпечатан след 1 февруари от личните си лекари”, обясни министър Ангелов.

  От 1 март електронното направление ще бъде надградено и ще включва повече медицински услуги. Цялата информация се въвежда автоматично. Министър Ангелов поясни, че въпросът дали ваксинираните срещу ковид-19 ще се ползват с привилегии, като по-голяма свобода на пътуване, предстои да бъде решен на политическо ниво в Европейската комисия.

  „До момента мисля, че се справяме добре с контрола върху епидемията и на там са насочени нашите усилия”.
  Целта на електронния сертификат е да няма нужда пациентите да носят папки с хартия. Няма как гражданите да имат достъп до досието си без електронен подпис, като това е направено, за да се защити сигурността на личните им данни.

  „Аз не съм човекът, който иска да затваря бизнеси, но искам да защитя здравето на всички български граждани. Мерките дават резултат. Вече не сме първи по смъртност и заболеваемост от ковид-19 в ЕС. Не бързаме за никъде, до четвъртък ще продължаваме да обсъждаме. За да ходят в заведения, хората трябва да са живи и здрави”, подчерта министър Ангелов и призова да не се бърза с призивите за разхлабване на мерките.

  В България всеки пети PCR тест е подозрителен за новия щам на коронавируса, добави здравният министър. „Всяка една такава съмнителна проба се изпраща в Националния център по заразни и паразитни болести, където се провежда генно секвениране. След като то завърши ще имаме информация, но не става толкова бързо”, допълни още здравният министър.