дом Новини Присъда за пиян шофьор от Дулово, опитал да подкупи полицейски служители в...

  Присъда за пиян шофьор от Дулово, опитал да подкупи полицейски служители в Исперих

  0
  ДЯЛ

  Окръжен съд Разград призна подсъдимия Адинант М. от Дулово за виновен в това, че на 17 декември 2020 г. е извършил две престъпления – шофирал е след употреба на алкохол и е предложил подкуп в размер на 40 лева на полицейски служители в Исперих.

  На 17 декември 2020 г. в Исперих, при управление на лек автомобил „Ауди А3“ с шведски регистрационни табели, подсъдимият бил спрян за проверка от служители на „Охранителна полиция“ при РУ на МВР Исперих. Те поискали документите му за проверка, тествали го и за алкохол с техническо средство. Дрегерът отчел 1,24 промила в издишания въздух. Проверката продължила, а полицаите установили, че липсва „зелена карта“, която била необходима, за да бъде призната в Република България сключената по отношение на автомобила „Гражданска отговорност“. Адинант отишъл до автомобила си за да потърси документа, а като се върнал протегнал ръка с две банкноти по 20 лева. Автоконтрольорът му обяснил, че извършва престъпление, веднага го задържал, съобщил за опита за подкуп и срещу Адинант било образувано досъдебно производство.

  Делото днес се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. В съдебната зала 55-годишният мъж призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и изрази съжаление за случилото се.

  Според прокурора по делото доказателствата и по двете обвинения са безспорни. С действията си подсъдимият недвусмислено е целял да избегне административно-наказателна репресия, уточни още представителят на държавното обвинение.

  При определяне на присъдата съдът да вземе под внимание, че мъжът не е осъждан, проявява разкаяние, семеен е и работи, пледира служебният защитник на Адинант.

  За двете престъпления Разградският окръжен съд наложи едно общо наказание в размер на 1 година „лишаване от свобода“. На основание чл. 66 ал.1 от НК изпълнението на така определеното наказание съдът отложи с изпитателен срок от 3 години. Със същата присъда дуловчанинът е осъден да плати глоба в размер на 800 лева, а за срок от 1 година и 2 месеца е лишен от право да управлява моторно превозно средство.

  Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.