дом Новини Втора пратка ваксини срещу коронавирус пристигна в България, масовата ваксинация ще започне...

  Втора пратка ваксини срещу коронавирус пристигна в България, масовата ваксинация ще започне през февруари-март

  0
  ДЯЛ

  „Втората пратка ваксини срещу COVID-19 пристигна в България. Вече е започната организация по тяхната спедиция до пет точки в страната с логистична фирма. Следващата стъпка е те да достигнат до всички 28 регионални здравни инспекции в страната, за да продължи ваксинацията на всички желаещи, които са определени в първата фаза на ваксинационния план.

  До две седмици се очаква да завърши тази първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора, като общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000.

  В момента се уточнява и броят на желаещите да се ваксинират учители, които също попадат във втора фаза на плана“. Това заяви минситърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

  До шести януари се очаква становището на европейския регулатор за втората ваксина срещу COVID-19 на Moderna, след което ще стартира и доставянето й в държавите от Европейския съюз. Очаква се разрешение и за трета ваксина, обясни още министър Ангелов.

  „Хубавото, което мога да кажа, е, че бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази, както са разписани в самото начало, се увеличава. Нека българските граждани да са спокойни, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще получи безплатна ваксинация. Всичко, което е записано във ваксинационния план, ще се случи. Ще има безплатни ваксини за всеки, който доброволно е заявил, че желае“, допълни министърът на здравеопазването.
  До момента в Изпълнителна агенция по лекарствата са постъпили четири сигнала за нежелани лекарствени реакции след поставянето на ваксините срещу COVID-19. Едната странична реакция е била замайване, за около 15 минути след поставянето, две оплаквания за локална болка на мястото, където е поставена ваксината, а едно медицинско лице е съобщило за леко повишаване на температурата си. Всички оплаквания са преминали за по-малко от ден.
  По отношение на заболяемостта в страната министър Ангелов, посочи, че се наблюдава пречупване на кривата и се отчитат задоволителни резултати, което се дължи на въвеждането на противоепидемичните мерки. България вече е на 24-то място по заболяемост и на трето по смъртност от 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.
  „Благодарим на всички български граждани, които съвестно изпълняваха мерките. Само така, с разбиране и заедно, трябва да действаме като един отбор и победата над COVID-19 ще е наша“, каза още проф. Ангелов.