дом Новини Заради новия щам: България затвори границите си за пристигащи от Великобритания

  Заради новия щам: България затвори границите си за пристигащи от Великобритания

  0
  ДЯЛ

  Редица европейски държави, сред които и България, наложиха забрана за полети от Великобритания, за да се предотврати разпространението на новия, по-инфекциозен вариант на коронавируса, заради който британските власти вчера обявиха тежки рестрикции за Лондон и още 3 околни региона, където щамът е засечен (включително забрана за напускане на региона).

  Първи спряха полетите Холандия и Белгия, която забрани също и влаковете от Острова. Италия също потвърди, че ще ограничи полетите от Великобритания, а Франция, Германия, Австрия, Испания и други обявиха, че обмислят също подобни рестрикции и призоваха за координирано решение на ниво ЕС.

  В България надвечер здравният министър спешно издаде заповед за задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от Великобритания и Северна Ирландия. В последствие обаче след заседание при Бойко Борисов е взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от тази нощ – от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година. Малко по-късно, когато здравното министерство публикува новата заповед пък, стана ясно, че забраната се отнася не само за полети, но и за влизане през всички граници. Забраната обаче не важи за българските граждани. Те ще трябва да прекарат 10-дневна карантина. В същото време самата.

  Великобритания изпадна в хаос през уикенда, след като извънредният локдаун в столицата развали плановете на много хора за пътуване в страната за празниците. В събота до късно вечерта полицията се е опитвала да спре хиляди хора в Лондон да се качат на претъпкани влакове, преди новите ограничения да влязат в сила в полунощ срещу неделя, пишат местните медии.

  Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън вчера даде спешна пресконференция, на която обяви новите тежки извънредни правила за Лондон, Кент, Есекс и Бедфордашир поне до 30 декември. Жителите там трябва да стоят по домовете, с изключение на излизания за работа, за физически упражнения и някои други спешни изключения. Всички „несъществени“ бизнеси и заведения затварят, строги ограничения има и за събиране навън, а пътувания извън четирите региона са забранени.

  Така правителството изненадващо отмени предишните си планове да позволи на семействата да се виждат по-свободно през празничния период. Според новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, дори може да бъде арестуван.

  Рестрикциите идват на фона на информацията за открития в страната нов щам на COVID-19, който според правителството е „извън контрол“ и се разпространява бързо в Лондон и Югоизточна Англия. Здравните власти заявяват, че няма доказателства, че новият вариант е по-смъртоносен или ще реагира по различен начин на ваксините, но, изглежда, е до 70% по-заразен. Световната здравна организация пък казва, че същата мутация е открита и в Холандия, Дания и Австралия.

  С пълния текст на заповедта на здравния министър, може да се запознаете в прикачения файл.

  Заповед № РД-01-720/20.12.2020 г.
  PDF файл, 795,8 KB, качен на 20.12.2020