дом Новини Разград с най-скъпата вода през 2021 година

  Разград с най-скъпата вода през 2021 година

  0
  ДЯЛ

  Водата в Разград ще поскъпне с 6,08% от 1-ви януари, като цената ще достигне 3,628 лв/куб.м. Така от Нова година разградчани ще плащат близо четири лева за кубик.

  Голям процентен скок – от 6 на сто ще има и в цената на водата в София, а най-нисък – с 0,27% повишение ще бъде в Пловдив, за поносимата цена от 2,233 лева.

  Поевтиняване на ВиК услугите ще има общо в 17 области в страната. Причината е, че не са изпълнили изискванията за качество на предлаганата услуга и Комисията ще наложи санкция с понижение на тарифите.

  В Добрич и Шумен, където в момента тарифите за ВиК услугите са най-високи, се предвижда намаляване на цените, съответно с 13,07% и 3,28%. Двете области са сред 17-те, в които водните дружества не са изпълни заложените в бизнесплановете им параметри за качество на услугата.

  Най-голямо ще е понижението на цената в Сливен -14,44 на сто. В Бургас се предлага намаление на тарифата с 10,39%, а в Ямбол с 12,54 на сто.

  При определяне на проекта за корекции на цените са сравнявани показателите за качество на питейната вода и налягането във водопроводната система. Проверено е дали заложената в бизнесплана рехабилитация на водопроводната мрежа съвпада с изпълнената.

  Оценявана е също събираемостта на вземанията, ефективността на изграждане на водопроводното стопанство, обясняват от КЕВР.