дом Новини Кубратчани набират средства, за да върнат усмивката на малко дете

  Кубратчани набират средства, за да върнат усмивката на малко дете

  0
  ДЯЛ

  И служителите на общинската администрация в Кубрат се включиха с финансови средства в подкрепа на двегодишния Самуил Петров, когото всички наричат Сами – съобщават от информационната служба на Община Кубрат. Слънчевото дете от Кубрат се нуждае от финансови средства за скъпо струващо лечение във Федерална република Германия. Всички близки на детенцето и местната общественост в Кубрат от месеци са впрегнали неимоверни сили в негова подкрепа. В негова подкрепа на редовна сесия бяха дарени средства и от Общинският съвет в лудогорския град.

  За съжаление Сами е с глухота. През юни месец т.г. малчуганът претърпя операция за поставяне на кохлеарен имлант. Операцията е успешна, но чуваемостта се постига с изключително много рехабилитация, работа и търпение, които продължават с години, тъй като в началото детето се учи да чува, да се ориентира и да открива един съвсем нов за него свят. От месец септември с детето работят сурдопедагози (слухово-речеви рехабилитатори). В столицата София Сами отбелязва напредък в поведенчески аспект. В момента семейството е в очакване за дата за технически настройки на процесора към импланта в германския град Хановер. Престоят там ще бъде три дни, в които ще се работи целодневно с рехабилитатори и терапевти, като на база техните наблюдения ще се коригират самите настройки. Очакванията са тази процедура да се извършва няколко пъти в годината. За съжаление тревогите за Сами и семейството му не спират до тук – по време на едно от изследванията става ясно, че вестибуларния апарат не е развит правилно, което създава допълнителни затруднения. Детето има деформация в областта на раменния пояс, свързана с шийните прешлени и лопадка, подлежаща на оперативна корекция, за която в момента семейството активно търси информация и възможности за извършването й. Това не е просто козметична корекция, защото последствията могат да бъдат много, начело с гръбначни изкривявания и болка. В тази връзка Сами посещава и физикална рехабилитация, за да тренира равновесие, баланс, походка и други.Приоритет на родителите към момента е да подсигурят за Сами активна рехабилитация в София и настройки в Германия. Целта е Сами да премине успешно през поставените пред него изпитания и да се наслаждава на щастливо детство, чувайки гласовете на близките си и шумовете наоколо. В подкрепа на детето вече е организиран базар. В подкрепа на Самуил вече са разкрити група и страница във Фейсбук, една от която се казва „Базар за усмивката на Сами“. В негова подкрепа са поставени и кутии за дарения в търговски обекти и учреждения.Всеки, който желае и има възможност да се включи в помощ на Сами и семейството му може да го направи по следните сметки:
  Дарителска сметка BG39STSA93000027298777Самуил Александров Петров или BG88STSA93000027499267Петя Валентинова Атанасова – майка.