дом Новини По-строги мерки у нас влизат в сила от 27 ноември

  По-строги мерки у нас влизат в сила от 27 ноември

  0
  ДЯЛ

  Не се допуска провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на над 15 души, спортните прояви ще са без публика, и фитнесите няма да работят

  Новите противоепидемични мерки започват от 27.11 (петък) до 21.12. Т.е през деня (в петък) всичко ще работи, учениците ще бъдат на училище. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на специална пресконференция в МС след заседанието на правителството, което прие неговото искане за нови строги мерки за безопасност. На брифинга са и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Националния оперативен щаб.

  Новите ограничения ще важат от петък вечер, 27 ноември, до 21 декември. Мерките са следните:

  – преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи.

  -преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

  -преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

  – преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска

  – не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека

  – преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика

  -преустановяват се посещенията във фитнесите.

  – преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

  – преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

  – преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазин, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, магазините, които са малки, ще продължат да работят.

  – преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

  „Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки на храна в дома или офиса. Преустановяват се посещенията в търговци центрове и тези от тип мол. Изключение се прави за офисите на услуги и хранителните магазини вътре в големите обекти. Спират се и спортните занимания. Ще се прави изключения само за международни състезания“, обяви още здравният министър.

  „Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите за територията на Европейския съюз и други наши съседни държави“, обяви още министър Ангелов.

  „Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение, каза шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. – Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица.“

  „Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медицински легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медицинските лица, които могат да се грижат за болните, каза още ген. Мутафчийски. – Училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад в рисковите контакти.“

  „Човешкият живот е абсолютната ценност, независимо какви са другите щети. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност освен тази. Ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа по света училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите и други са най-рисковите места“, категоричен е началникът на Оперативния щаб.

  „Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за пълно затваряне на държавата, но това ще доведе до резултат. И той няма да стане с магическа пръчка, а ще дойде на края на втората седмица от въвеждането на мерките“, допълни проф. Мутафчийски.

  По думите му така ще се даде възможност на българите да посрещнат по-спокойно коледните празници, като намалените нива на заболеваемост ще намалят темпа на пандемията и ще се даде възможност на повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са на прага.

  „Това е мярка с точно определен срок, защото той дава търсеният резултат“, посочи ген. Мутафчийски.

  „В момента Европа продължава да е в разгара на епидемията. В Европа са най-високи заболеваемостта и смъртта“, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

  „Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги и от по-рано, другата половина твърдят, че няма нужда от тях и това ще затрудни икономиката. Опитваме се да пазим хората и да не пречим на икономиката. Въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато и в заболеваемостта, и смъртността“, добави Кунчев.

  „Ако се опитаме да погледнем цялостната картина и случващото се в Европа и света трябва да кажем, че в Европа е най-голяма заболеваемостта и смъртността. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разболяха 3 милиона души, а починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки, това би било безотговорно“, добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  Според директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов мерките ще дадат глътка въздух за медиците, които вече 8 месеца са на първа линия.

  „Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение“, обясни Балтов.

  „Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите 3 седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и да получи нужната помощ. Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

  Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

  „Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците в неплатен отпуск“, каза още тя.

  За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 хиляди души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 хиляди души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

  „Днешното решение на МС се водеше от най-важната ценност – живота и здравето на хората. За да е здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора, които да я движат. Този баланс показва, че към момента тези мерки ще работят само три седмици и това го обещаваме на бизнеса. Сектор „Търговия“ остава напълно отворен. Продължава нашата работа да намерим най-бързите мерки за компенсация на затворените сектори“, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.