дом Новини В Разград въвеждат SMS-паркиране в Синя зона, от 1 декември

  В Разград въвеждат SMS-паркиране в Синя зона, от 1 декември

  0
  ДЯЛ

  1384 е номерът за СМС-паркиране в Синя зона в Разград

  От 1 декември 2020 г. Община Разград въвежда СМС-паркиране в Синя зона.
  Дигитализацията на този процес се въвежда за улеснение на гражданите, а също и за подобряване на контрола в Синя зона. Остава обаче в сила и възможността желаещите да заплатят таксата на контрольор и да получат касова бележка – обясни заместник-кметът Мирослав Грънчаров.

  Таксата е еднаква и в двата варианта на плащане – 1,20 лв. за час.
  Плащането на паркомясто става чрез изпращане на електронно съобщение с номера на автомобила на латиница на кратък номер 1384 за всички мобилни оператори. Изписва се по начина, по който се вижда номерът, например: РР1234AB, а не RR1234AV. Времето на паркиране започва да тече от момента, в който се получи потвърдителен СМС от оператора. 5 минути преди изтичането му водачът получава още един СМС с напомняне, че периодът от 1 час приключва.

  Припомняме, че Синята зона в Разград е обозначена със съответните знаци за начало и край, на тях ще бъде добавен и номерът за СМС-и. Синята зона включва основни улици като: ул. „Марица“, ул. „Искър“, бул. „България“. Предвижда се от догодина към тези участъци да бъдат добавени още две възможности за паркиране, за които в момента няма билетопродавачи: бул. „Бели Лом“ от Библиотеката до Пощата и по ул. „Цар Симеон“ от бул. „България“ до пазара. Работното време на Синята зона е от 8,30 до 18,30 ч., паркирането е безплатно в събота, неделя и празничните дни.

  Община Разград припомня, че съгласно чл. 56 от Наредба №12 на Общински съвет-Разград за организацията на движението по общинските пътища и улици на територията на Община Разград при незаплащане на дължимата такса за кратковременно паркиране в синя зона се използват технически средства за принудително задържане на МПС – скоби. „Скобата“ се поставя на едно от двете колела от страната на волана на автомобила, а при невъзможност, предвид начина на паркиране от другата страна, без да се наранява джантата/декоративния тас и МПС.

  При блокиран автомобил на предното стъкло, от страната на волана се поставя съобщение за водача и указания за реда за освобождаване. Служителите на Отдел „Опазване на обществения ред“ правят най-малко 5 броя снимки за констатиране на нарушението – преди блокиране на МПС, с цел регистриране на мястото на паркиране и липсата на платежен документ за платена такса или карта за преференциално паркиране като за обстоятелството дали е платена дължимата такса правят справка и в системата за СМС паркиране; джантата/декоративния тас и калника за липса на наранявания; блокирания автомобил с поставена „скоба“; поставеното на видно място съобщение за блокиране.

  Използваното на техническо устройство за блокиране на автомобила/скоба/ не трябва да нанася каквато и да е повреда на превозното средство. Водачът на принудително задържаното МПС следва да заплати сумата за разходите по задържането и престоя.
  Община Разград припомня още, че пропуските, които осигуряват безплатно паркиране в Синя зона, са с валидност от 1 година – до 31 декември на съответната година – и е необходимо да се подновяват при изтичането на този срок. Сред водачите с подобно право са и тези, които управляват електрически автомобили. Във връзка с контрола на валидността на пропуските се въвежда възможност за всяка година пропуските да са с различен цвят.