дом Новини Започна повторното засаждане на 615 фиданки в жк „Орел“

  Започна повторното засаждане на 615 фиданки в жк „Орел“

  0
  ДЯЛ

  Работници от ОП“Паркстрой“ започнаха днес повторно засаждане на 615 фиданки в жк „Орел“. Растенията ще заместят засадените преди 2 години по проект „Паркоустрояване на ЖК“Орел“.

  Припомняме, че през лятото от Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ извършиха проверка и констатираха, че множество от дърветата и храстите са изсъхнали, поради което отправиха препоръка към Община Разград те да бъдат подменени. Подмяната бе планирана от местната управа са месец ноември, което е подходящ период от годината за засаждане на подобни растения.

  При изваждането на изсъхналите растения бе установено, че част от тях са засадени с пластмасовите си саксии, на плитко или със скъсена коренова система. Общинското ръководство внесе в Окръжна прокуратура сигнал за установеното, уведомена бе и обществеността за начина на изпълнение на европейския проект в предходния мандат.

  Днес засаждането на новите фиданки се извършва по всички правила – те се вадят от саксиите, пръстта в кореновата система се разрохва, поставят се в дупки с дълбочина 40 см., дупката се запълва с пръст до средата, след това се трамбова, с което се цели уплътняване около засадените дървета, фиданката се полива и продължава запълването с пръст.

  До обяд бяха засадени 53 фиданки от вида ясен, до края на деня ще станат 100. Утре работниците продължават с иглолистните дървета – чер бор, смърч и туя. Очаква се повторното засаждане да приключи до края на седмицата.