дом Новини 55 новозоразени с COVID-19, още 7 училища в Разградско преминават на дистанционно...

  55 новозоразени с COVID-19, още 7 училища в Разградско преминават на дистанционно обучение

  0
  ДЯЛ

  Противоепидемичните мерки остават в сила

  На своето онлайн заседание Областният кризисен щаб за борба с коронавируса разреши на училищата в региона, подали заявления до края на днешния работен ден. Списъкът с училищата ще бъде предоставен на областния управител и председател на Областния кризисен щаб /ОКЩ/ Гюнай Хюсмен от началника на РУО.
  Решението е в правомощията на щаба и е взето за случаите, в които искането е отправено с днешна дата и трябва да влезе в сила от 12.11.2020 г, тъй като Министерството на образованието няма да има технологично време да реагира. Щабът потвърди решението от предишното си заседание действието на противоепидемичните мерки да продължи до края на ноември. Лабораториите, намиращи се на територията на област Разград, да спазват стриктно предписанията на Министерството на здравеопазването. При установяване на положителни PCR тестове, да бъдат въвеждани коректно данните на заразените лица в съответните документи и задължително да се вписват телефонните им номера, реши още Щабът.

  Директорът на РЗИ д-р Ася Генева изнесе данни за актуалната епидемична ситуация в областта.
  Според тези данни 55 нови, доказани случаи на COVID 19 са регистрирани в област Разград на 10.11.2020 г. От тях 25 са в гр. Разград. В Исперих са 6, в Кубрат и Ясеновец по 3, в Звънарци, Лозница и Цар Калоян по 2. По 1 случай е установен в Пороище, Раковски, Езерче, Лъвино, Малък Поровец, Севар, Гецово, Дянково, Мортагоново, Радинград, Богданци и Голям извор.

  Активните случаи в областта са 770. От тях на домашно лечение са 611, хоспитализираните са 159, а поставените под карантина – 668. Общият брой на заболелите е 1030.
  За периода 02.11.2020 – 11.11.2020 г. под карантина са поставени II група в ДГ №4 в Разград, I и IV група в ДГ №14, също в Разград. Карантинирани са още – ОУ „В. Левски“ в Разград – I, II и IV клас, ОУ „Хр. Ботев“ в Разград – IV клас, както и ЦНСТ за деца и младежи с увреждания.

  От активния медицински персонал за същия период 02.11.2020 – 11.11.2020 г. доказаните с положителен PCR тест случаи са на 8 лекари, 11 медицински сестри, 5 санитари и 1 лаборант. Починалите са 12, от тях 1 е лекар.
  От началото на епидемията са починали 55 човека, а 205 са излекувани.

  Директорът на РЗОК-Разград д-р Камелия Станева информира, че са сключени следните договори за легла за болни от COVID – 19: с болницата в Разград за 107, плюс за 10 за тежки случаи, нуждаещи се от механична вентилация. В Исперих договорът е за 40 легла, а в Кубрат за 11.
  На заседанието бе обявено важно решение на Областния кризисен щаб в Русе. Според него в лечебните заведения в крайдунавския град няма места и не могат да приемат болни от съседните области Разград, Силистра, Търговище и Велико Търново.

  От РУО – Разград обявиха, че от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ са отправили искане дистанционното обучение да бъде удължено до края на седмицата. Засега няма отговор от Министерството на образованието.

  Искания за дистанционно обучение са постъпили от още 7 училища в гр. Разград, гр. Кубрат и община Лозница. В областния център това са ОУ „Никола Икономов“ и СУ „Христо Ботев“, в Кубрат е СОУ „Христо Ботев“, а от община Лозница основните училища в Трапище, Гороцвет и Веселина, както и СОУ „Христо Ботев“ в гр. Лозница. Повечето учебни заведения искат дистанционното обучение да е за срок от 2 седмици.
  Новите решения на ОКЩ от заседанието на 11.11.2020 г. са:

  1. Заявленията, подадени на 11.11.2020 г. от училища на територията на област Разград до РУО – Разград за преминаване към онлайн обучение, считано от 12.11.2020 г. се одобряват с решение на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в област Разград. Началникът на Регионално управление на образованието – Разград да представи списък на училищата от област Разград, подали заявления за преминаване към онлайн обучение на 11.11.2020 г. на Областния управител на област Разград и Председател на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в област Разград;
  2. Всяко училище на територията на област Разград да организира учебния си процес, съгласно актуалната епидемична обстановка в съответното учебно заведение, съобразно инструкциите на МОН и Министерството на здравеопазването;
  3. Лабораториите, намиращи се на територията на област Разград, да спазват стриктно предписанията на Министерството на здравеопазването. При установяване на положителни PCR тестове, да бъдат въвеждани коректно данните на заразените лица в съответните документи и задължително да се вписват телефонните им номера;

  Списък на училищата, които днес са заявили желание да се удължи срокът на дистанционното обучие или да преминат към такова: