дом Новини Продължава обновяването на монументалната градска украса

  Продължава обновяването на монументалната градска украса

  0
  ДЯЛ

  Продължава реализирането на дейностите по обновяването на монументалната градска украса на Разград.
  Инициативата на Община Разград стартира през лятото с оформянето на постоянната улична фотоизложба, подредена до Панчоолу моста. Първата експозиция бе посветена на 90-годишнината от изграждането на моста, а втората – на първия учебен ден и 174 години светско образование в Разград. Тематичните експозиции ще се подменят по 2-3 пъти годишно.
  Следващият етап от обновяването на украсата бе инсталирането на пана от винил по ул. „Дунав“.

  Композициите са две, поставянето им започна в края на лятото, а от седмица към тях е добавено и художествено осветление.
  Фотографиите представят знакови събития от културния календар на Разград. Едната композиция включва снимки от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, а другата – от Историческия фестивал „Абритус“. Паната са отпечатани от печатница „Полиграф“, художественото оформление е на художника Теодор Даскалов, а техническото изпълнение – на общинските предприятия „Ремонтстрой“ и „Паркстрой“. Най-големите пана са с размери 4/2,40 м.

  В момента се извършва подготовка за поставяне на подобна градска украса на входно-изходната артерия на Разград в района срещу Автогара Разград. Темата на паната, които ще бъдат поставени там, е „Абритус – Хръзград – Разград“, те ще проследяват историята на региона от древността до наши дни.
  Това ще е последният нов елемент от монументалната градска украса за тази календарна година. През 2021 г. ще работи по оформление на градската украса в пешеходната зона и пространството около площад „Момина чешма“(Ларгото).