дом Новини Лили Иванова дари стотици книги за библиотеката в родния Кубрат

  Лили Иванова дари стотици книги за библиотеката в родния Кубрат

  0
  ДЯЛ

  По повод Деня на народните будители – 1 ноември, родената в град Кубрат Лили Иванова, направи значително дарение за градската библиотека при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в лудогорския град – съобщават от общинската информационна служба в Кубрат.

  Примата на българската естрада дари стотици книги от личната си колекция в София на библиотеката в общинския център със заръката читателите и нейните съграждани да имат възможността да се докоснат и запознаят с нови заглавия и тенденции в литературния свят. Книгите бяха доставени с любезното съдействие на Община Кубрат и кмета на Кубрат Алкин Неби. Днес градоначалникът бе на посещение в културното учреждение към читалището, поздравявайки библиотечните специалисти за ценната придобивка, след което разгледа част от литературната съкровищница. „За нас това дарение е от изключително значение и то е може би най-доброто, което сме получавали досега, тъй като книгите са в изключително добро състояние и са като нови, а нашите читатели не са никак малко и жадуват за нови книги и заглавия“, коментираха специалистите.

  Новите попълнения ще бъдат описани, документирани и изложени на отделни лавици в библиотеката, след което регистрираните читатели ще може да ги изискват за прочит. По случай дарението кметът Неби изказа благодарности към Лили Иванова, подчертавайки нейният безценен принос за община Кубрат през годините. „Тук е мястото да благодарим на нашата скъпа Лили и да ѝ пожелаем най-вече здраве! Дарението е безценно, тъй като книгата е прозорец към науката и знанието, а хората от община Кубрат се нуждаят от такъв богат извор на културни ценности и знания“, посочи още кметът Неби.

  Сред дарените книги преобладават автобиографични заглавия, посветени на световни лидери и популярни личности като Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър, Лейди Даяна на София Бенуа, Ангела Меркел, Петър Дънов, последната биографична книга на футболиста Христо Стоичков и много други. Сред дарената литература изпъкват няколко тома художествена, светска, справочна, модерна и друга литература, а част от книгите са и с личния автограф на Лили Иванова.

  По повод празничния 1-ви ноември Алкин Неби поздрави присъстващите с празника на будителите. „Днес повече от всякога имаме нужда от духовна опора. Община Кубрат, с неотменната подкрепа на културни и читалищни дейци се стреми да пази и възражда традиции и духовност. Денят е посветен на делото на просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. Пожелавам на всички Вас здраве, сила, стремеж към знания и просветеност!“, сподели кметът Алкин Неби.

  Сред присъстващите на радостното събитие бяха председателят на Общинският съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, началникът на отдел „Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ Здравко Вутов, председателят на читалището инж. Руси Русев, секретарят Гинка Денчева, библиотекарките – Стефка Явашева и Милена Димитрова, местни общественици и други. Тази година честването на празника от по-масов характер в Кубрат бе отложено заради ситуацията с К-19, въпреки това обаче пред читалището звучеше народна музика от читалищната музикална уредба. За жители и гости бе представена и изложба, посветена на празничния 1-ви ноември.